Uncategorized

Pogledajte koji su sportovi najsigurniji a koji najrizičniji u doba korone

U doba koronavirusa mnoga sportska natjecanja širom svijeta pripremaju se za nastavak natjecanja. Rizik od zaraze je u nekim sportovima znatno manji nego u ostalim, a detaljnom analizom utvrđeno je i koji su to sportovi.

Talijansko ministarstvo sporta i Olimpijski komitet Italije napravii su dokument na 400 strana u kojem je izvršena kategorizacija sportova po opasnosti od širenja koronavirusa.

U dokumentu se nalazi spisak 387 sportova koji su rangirani u pet grupa (0 – nepostojeći rizik, 1 – slab, 2 – srednji, 3 – veliki i 4 – izuzetno veliki).

U kategoriju najsigurnijih sportova, odnosno onima u kojima ne postoji rizik zaraze spadaju jedrenje, plivanje na otvorenim vodama, golf i tenis.

Zanimljivo, tenis će se morati igrati pod drugačijim uvjetima. Tenisači će nositi zaštitne naočale i rukavice, a svaki igrač će imati svoje loptice kod servisa.

Atletika je rasprostranjena u četiri kategorije, od 0 do 3, u ovisnosti od discipline, a najsigurniji kolektivni sport je vaterpolo koji je u kategoriji 2.

Kako se navodi u analizi, i pored toga što su igrači tijekom čitavog meča u neposrednom fizičkom kontaktu, vaterpolo se igra u kloriranoj vodi koja može onesposobiti virus.

Nogomet je u kategoriji 3, a u najugroženijoj 4. kategoriji su košarka, rukomet, ragbi, odbojka i svi borilački sportovi.

Mnoge je zanimalo zašto je odbojka, koja je beskontaktni sport, u istoj kategoriji ostalim sportovima u kojima su igrači uvijek u dodiru jedan s drugim.

Naime, odbojkaši i odbojkašice su također veoma blizu jedni drugima kada su ispred mreže, te je zbog toga rizik prenošenja koronavirusa izuzetno veliki.

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er