CRKVA

Obavljen pokornički obred nakon što je goli muškarac stajao na glavnom oltaru Bazilike Sv. Petra

Dva dana nakon što je goli muškarac stajao na glavnom oltaru Bazilike Sv. Petra u šokantnom sigurnosnom propustu, nadsvećenik bazilike je 4. lipnja održao pokornički obred prema kanonskom pravu u slučajevima obeščašćenja svetih mjesta.

Kako piše CNA neidentificirani muškarac koji je prišao glavnom oltaru 1. lipnja dok je bazilika bila pred zatvaranjem je poljski državljanin. Brzo se razodjenuo i popeo na oltar. Fotografije objavljene na internetu prikazuju riječi „Spasite djecu Ukrajine“ ispisane markerom na njegovim leđima.

„Kad su se službenici vatikanske žandarmerije približili, muškarac se nije opirao, već je surađivao dok su ga vodili do policijske postaje unutar Vatikana“, stoji u izvješću Vatican Newsa. „Nakon što je utvrđen njegov identitet, muškarac je predan talijanskoj policiji, u skladu s Ugovorom između Italije i Svete Stolice, te mu je izdan nalog za protjerivanje i naputak da napusti talijanski teritorij.“

Glavni oltar bazilike, na kojem papa slavi misu, zove se Oltar ispovijesti. Do njega se dolazi uz sedam stepenica, a nalazi se točno iznad groba Svetog Petra  te je natkriven velikim baroknim brončanim baldahinom Gian Lorenza Berninija.

Kardinal Mauro Gambetti, nadsvećenik bazilike, predvodio je pokornički obred, održan u subotu u podne po rimskom vremenu. Sudjelovali su i kanonici Kaptola Papinske bazilike Sv. Petra i nekoliko vjernika.

Tijekom pokorničkog čina, kardinal je istaknuo da je „struktura grijeha ta koja uvjetuje srca i umove ljudi“.

„Struktura grijeha je ona koja hrani ratove, ona koja ispunja naše društvo“, dodao je.

Osvrćući se na oskvrnuće izvršeno 1. lipnja, kard. Gambetti je istaknuo da je upravo ta „struktura grijeha“ nagnala čovjeka „na neprimjerenu i žalosnu gestu“.

„Ovdje smo da kažemo Gospodinu kako prepoznajemo da ova struktura grijeha uvjetuje djelovanje Božjeg naroda. Gospodine, molimo te za oproštenje, očisti nas“, rekao je nadsvećenik bazilike, piše Nedjelja.ba

Zatim je, nakon molitve Vjerovanja, blagoslovio vodu i kasnije je poškropio po oltaru u znak očišćenja. Kasnije su dvije redovnice uredile oltar stolnjakom, svijećama, cvijećem i raspelom.

Zakonik kanonskog prava i Biskupski ceremonijal daju smjernice za situacije u kojima su oltari ili drugi sveti prostori obeščašćeni.

Tako se uKanonu 1211 kaže: „Sveta se mjesta oskvrnjuju kad se u njima na sablazan vjernika počine teško uvredljiva djela koja su prema sudu mjesnog ordinarija tako teška i protivna svetosti mjesta da nije dopušteno u njima obavljati bogoslužje dok se uvreda ne nadoknadi pokorničkim obredom prema odredbi bogoslužnih knjiga.“

Biskupski ceremonijal, br. 1070 – 1092, precizira da su prijestupi koji mogu oskvrnuti crkvu oni koji „čine tešku sramotu svetim otajstvima, osobito euharistijskoga reda, i počinjeni su da bi se iskazao prezir prema Crkvi, ili su zločini koji su ozbiljne povrede dostojanstva osoba i društva.“

Pokornički obred, bilo misa ili liturgija riječi, trebaju se izvršiti što je prije moguće nakon takvog obeščašćenja, stoji u rubrikama.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er