VJERA I DUHOVNOST

Ovo je bila skrivena i najbolnija rana Padre Pija

Samo rijetki svetci nosili su na svome tijelu Kristove rane, sudjelujući tako u Njegovoj muci. Padre Pio bio je jedan od njih. Sva su njegova subraća to znala, ali samo su osobe od najvećeg povjerenja znali za skrivenu ranu na ramenu

Padre Pijo je svoju tajnu ranu otkrio samo jednoj osobi

Padre Pio jedan je od nekoliko svetaca koji su na svome tijelu označeni ranama Kristove muke, stigmama. Osim rana od čavala i koplja, Padre Piju je dano da nosi i ranu koju je naš Gospodin zadobio na ramenu. Ranu koju je prouzročilo nošenje križa, a za koju znamo jer ju je Isus otkrio svetome Bernardu.

Ranu koju je Padre Pio imao, otkrio je jedan od njegovih prijatelja i subrat, Padre Modestino iz Pietrelcine. Ovaj redovnik bio je iz Pijeve rodne zemlje i pomagao mu je u kućanskim poslovima. Jednoga dana budući svetac rekao je svome subratu kako mu je mijenjanje potkošulje jedna od najbolnijih stvari koju je morao izdržavati.

Padre Modestino nije razumio zašto je to tako, ali je pretpostavio da Pio misli na bol koju ljudi osjećaju kada svlače odjeću, a ona se slijepila s ranom. Istinu je shvatio tek nakon Padre Pijove smrti kada je organizirao svećeničko ruho svoga subrata.

Skidanje potkošulje za Padre Pija značilo je kidanje odjeće s otvorene rane

Padre Modestino je kao zadatak dobio skupiti svu ostavštinu Padre Pija te ju zapečatiti. Na potkošulji je pronašao ogromnu mrlju koja je nastala na desnom ramenu, blizu lopatice. Mrlja je bila velika oko 10 centimetara (nešto slično mrlji na Torinskom platnu). Tada je shvatio da je za Padre Pija skidanje potkošulje značilo deranje odjeće s otvorene rane što mu je prouzrokovalo nesnosu bol.

„Odmah sam poglavara informirao o tome što sam pronašao“, prisjetio se Padre Modestino, a poglavar ga je zamolio da napravi sažeti izvještaj. Dodao je: „Otac Pellegrino Funicelli, koji je također mnoge godine pomagao Padre Piju, rekao mi je da je mnogo puta kada je asistirao Padreu pri presvlačenju pamučnih potkošulja svjedočio – ponekad na desnom, a ponekad na lijevom ramenu – kružnim hematomima.“

Wojtyla je jedini uživao povjerenje Padre Pija

Padre Pio nije pričao o svojoj rani nikome osim budućem papi Ivanu Pavlu II. Ako je tako nešto otkrio samo papi mora za to postojati dobar razlog.

Povjesničar Francesco Castello piše o susretu Padre Pija i oca Wojtyle u San Giovanni Rotondu u travnju 1948. godine. Tada je Padre Pio rekao budućem papi o svojoj „najbolnijoj rani“.

Ovako sam patio..

Padre Modestino je kasnije izvijestio da je Padre Pio, nakon svoje smrti, subratu dao posebno viđenje njegove rane.

„Jedne noći prije spavanja, zazvao sam ga u svojoj molitvi: Dragi Padre, ako ste stvarno imali tu ranu, dajte mi znak., pa sam nakon toga zaspao. Ali u 1:05 u noći, iz mirna sna, probudila me iznenadna oštra bol u ramenu. Bilo je kao da je netko uzeo nož i oderao mi meso s lopatice. Da je takva bol potrajala još nekoliko minuta, mislim da bih umro. U jeku svega čuo sam glas koji mi je rekao, Ovako sam patio. Intenzivni miris me okružio i ispunio mi sobicu.

Osjetio sam da mi je srce preplavljano ljubavlju za Boga. To je na mene ostavilo čudan dojam: oduzimanje nepodnošljive boli činilo se još teže nego izdržati je. Tijelo se protivilo tome, ali duša je, neobjašnjivo, to željela. Bilo je, u isto vrijeme, vrlo bolno i vrlo slatko. Napokon sam shvaćao!“

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er