VJERA I DUHOVNOST

Fra Goran Azinović: Ako ogovaraš, lažeš ili izdaješ prijateljeve tajne, ne sablažnjavaš samo prijatelja i sebe, nego i Boga

Fra Goran Azinović: Ako ogovaraš, lažeš ili izdaješ prijateljeve tajne, ne sablažnjavaš samo prijatelja i sebe, nego i Boga…

Svi međuljudski odnosi počivaju na povjerenju, bilo da je riječ o bratsko-sestrinskom, prijateljskom, poslovnom ili bračnom odnosu. Stupajući u brak, supružnici se zaklinju na doživotnu vjernost, obećavajući ljubav i odanost u dobru i zlu, zdravlju i bolesti, bogatstvu i siromaštvu. No, ako u braku nestane povjerenja, taj brak nema budućnosti, uništena je obitelj, pogrđuje se sveti sakrament. Birajući svoje učenike, Isus je imao bezgranično povjerenje u njih.

Očekivao je da će mu biti vjerni i širiti Radosnu vijest svijetom. Vjerovao im je. Poznavao je njihova srca, ali ipak je jedno srce zatajilo Isusa čak tri puta, jedno je srce iznevjerilo njegovo povjerenje; bio je to Petar. Kad je zatajio svog Prijatelja, Petar je shvatio što je učinio pa je gorko zaplakao. Pokajao se, a milosrdni Isus, spor na srdžbu i bogat dobrotom, to mu je oprostio. Kad mu je povjerio svoju Crkvu, Isus se nije spominjao zataje, nego mu je i dalje beskrajno vjerovao.

Don Ivan Bosco je rekao: „Onaj tko riječima i djelima sablažnjava, nije prijatelj, nego ubojica duše.“

I srce drugog učenika izdalo je Isusovo povjerenje. Zatrovano grijehom, drugo srce je razapelo Isusa na križ. Bio je to Juda Iškariotski. U trenutku kad je prodao Isusa za 30 srebrenjaka Judino je srce prestalo kucati za Gospodina. Očaran zlom i mržnjom, Juda je izdao svog Učitelja, izdao je Boga. Nalikuješ li ti katkad Judi, dragi vjerniče? Izdaješ li dato ti povjerenje sablažnjavajući bližnjega? Ako ogovaraš, lažeš ili izdaješ prijateljeve tajne, ne sablažnjavaš samo prijatelja i sebe, nego i Boga.

Don Ivan Bosco je rekao: „Onaj tko riječima i djelima sablažnjava, nije prijatelj, nego ubojica duše.“ Ako izdaješ ili ogovaraš bližnjega, postaješ ubojica vlastite duše i rušiš zgradu povjerenja. Povjerenje je zgrada koja se godinama gradi, a mali potres zataje ili izdaje dovoljan je da se povjerenje sruši u samo jednom trenutku.

fra Goran Azinović za hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er