VIJESTI

Novoimenovani kardinal u intervju stao u obranu osnivanja civilne zajednice za homoseksualce – Kršćani ne mogu nametati svoj moral nekršćanima

Novoimenovani kardinal Leonardo Ulrich Steiner, O.F.M., u nedavnom intervju, stao je u obranu osnivanja civilne zajednice za homoseksualce, tvrdeći da je to samo pitanje financijske sigurnosti, a ne pitanje moralne teologije, te da kršćani ne mogu nametati svoj moral nekršćanima.

Komentari glavnog tajnika Nacionalne konfederacije biskupa Brazila, nadbiskupa Manausa i pomoćnog biskupa Brasílije, glavnog grada zemlje, izrečeni su tijekom intervjua u Vatikanu, povodom njegovog uzdizanja u kardinalski zbor od strane pape Franje.

„Vaša Eminencija se 2014. zalagala za priznavanje homoseksualnih civilnih zajednica. Dakle, moje pitanje glasi, s obzirom da je nauk Crkve o grešnosti homoseksualnih odnosa dio pologa vjere, kako opravdati pravno priznavanje takvih zajednica?” upitan je Steiner, piše portal quovadiscroatia.com

Pozivajući se na podršku pape Franje po tom pitanju, Steiner je odgovorio da se radi o dobivanju financijske sigurnosti za homoseksualce. “Mnogi od njih žive zajedno do kraja života bez sigurnosti”, rekao je kardinal. “Nemaju pomoć zdravstvenih službi. Ovo je vrlo ozbiljno pitanje. Vidio sam ljude koji dolaze pred kraju (života) bez novca. Dakle, možete primijetiti  da je papa Franjo mnogo puta govorio o tome.”

Potom je nastavio tvrditi da moralna teologija nema nikakvog utjecaja na to pitanje, inzistirajući: “Ovdje se ne radi o fundamentalno moralnom pitanju. Ovdje se radi o životu. Ovo je pitanje o sinu Božjem.”

Kardinalu je tada osporavano njegovo prihvaćanje crkvenog nauka. “Prihvaćate li grešnost homoseksualnih odnosa?” upitan je. Steiner je odgovorio da kršćani ne mogu homoseksualne odnose proglasiti grijehom za one koji nemaju vjere: “Kako ćemo reći je li to grijeh ako ne žive kršćansku vjeru?”

Steiner je i ranije podržavao homoseksualne civilne zajednice. “Potreban je dijalog o pravima na zajednički život između osoba istog spola koje odluče živjeti zajedno. Potrebna im je pravna podrška društva”, rekao je kardinal u intervjuu za O Globo Magazine 2014. godine.

“Međutim, 2003. godine, tadašnji kardinal Joseph Ratzinger pod vodstvom pape svetog Ivana Pavla II., izdao je jasnu i čvrstu izjavu o obvezi ‘svih katolika’ da odbiju legalizaciju homoseksualnih civilnih zajednica. U dokumentu stoji da su ‘svi katolici dužni suprotstaviti se zakonskom priznavanju homoseksualnih zajednica’.”

Izvor

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er