VJERA I DUHOVNOST

VIDEO Ovo se događa svaki put kada sudjelujemo na svetoj misi- Nebo se otvara i nebeski zbor svetaca združen je sa Zemljom

Prema kršćanskoj tradiciji, tijekom mise otvara se nebo i, premda nama to nije vidljivo, ogromno mnoštvo anđela, svetaca i vjernika prisustvuje na svetoj žrtvi na oltaru

“Veo je uklonjen” – naziv je kratkog filma koji na snažan način pokazuje zbog čega je sveta misa najvažniji događaj u svemiru. Film je do sada pogledalo gotovo 300 tisuća ljudi. Slaveći svetu misu prisustvujemo Kristovoj bezvremenskoj žrtvi koja se dogodila prije dvije tisuće godina, donosi Churchpop.

Tijekom svete mise sudjelujemo u stvarnoj Isusovoj žrtvi i uskrsnuću. Kroz svoju prisutnost u euharistiji Krist se čudesnom pretvorbom čovječanstvu ponovno nudi kao sveta žrtva na križu. Tijekom pretvorbe cijela zajednica u duhu staje ispod Isusovih nogu na drvetu križa.

Prema kršćanskoj tradiciji, tijekom mise otvara se nebo i, premda nam to nije vidljivo, ogromno mnoštvo anđela, svetaca i vjernika prisustvuje na svetoj žrtvi na oltaru.

U Katekizmu Katoličke Crkve piše: “U crkvenoj liturgiji Krist označuje i ostvaruje u prvom redu svoje vazmeno otajstvo. Za svoga zemaljskog života Isus je svojim naučavanjem navješćivao i djelima predostvarivao svoje vazmeno otajstvo. Kad je došao njegov Čas, on proživljuje jedinstveni povijesni događaj koji ne prolazi: Isus umire, biva pokopan, uskrsava od mrtvih i sjeda s desne Ocu ‘jednom zauvijek’ (Rim 6, 10; Heb 7, 27; 9, 12).

To je zbiljski događaj, koji se dogodio u našoj povijesti, ali i jedinstven: svi drugi povijesni događaji zbivaju se jedanput i prolaze, tonući u prošlost. Kristovo vazmeno otajstvo, naprotiv, ne može ostati samo u prošlosti, jer on je svojom smrću uništio smrt, i zato sve što Krist jest, i sve što je učinio i pretrpio za sve ljude, ima udjela u božanskoj vječnosti te obuhvaća sva vremena i u njima se uprisutnjuje. Događaj križa i uskrsnuća ostaje i sve privlači k Životu.”

U nastavku vam donosimo kratak film koji pokazuje kako se nebo i zemlja združuju na svetoj misi.

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button