SVIJET

Amerika obilježava 20. obljetnicu terorističkih napada u New Yorku: Što se dogodilo 11. rujna 2001.?

Amerika danas obilježava obljetnicu velikog terorističkog napada na njihovu zemlju 11. rujna 2001. koji je donio tragične posljedice. Na današnji dan 2001. otmičari su oteli četiri aviona i izveli simultani napad na više ciljeva u SAD-u.

Al-Qa’ida je otela četiri aviona i udarila njima u tornjeve Svjetskog trgovačkog centra (WTC) u New Yorku i u zgradu Pentagona u Washingtonu. Četvrti avion srušio se kod Pittsburgha nakon što su putnici pokušali uspostaviti kontrolu nad avionom.

Dva aviona su usmjerili na tornjeve blizance Svjetskog trgovačkog centra, jedan avion na zgradu Pentagona, a zadnji avion trebao je udariti u cilj u Washingtonu D.C., vjerojatno zgradu Capitola ili Bijelu kuću, no srušen je u Pennsylvaniji nakon što su putnici pokušali preuzeti kontrolu.

Prvi avion zabio se u sjeverni toranj Svjetskog trgovačkog centra, između 93. i 99. kata. Samo 15 minuta poslije dolazi drugi zrakoplov koji udara u južni toranj. Let 77 srušio se na zapadnu stranu Pentagona.

Tornjevi Svjetskog trgovačkog centra srušili su se unutar dva sata od udara aviona, a u njima je poginulo 2606 osoba, uključujući 343 vatrogasca i 60 policajaca. Još 125 osoba je poginulo u napadu na Pentagon. Stradali su svi ljudi u sva četiri aviona, ukupno 265, uključujući svih 19 otmičara.

Ukupno je poginulo 2996 ljudi. Žrtve su bili državljani ukupno 77 zemalja. Teroristički napad u SAD-u izazvao je osim pitanja sigurnosti i mnoga duga pitanja svjetske i domaće javnosti, posebno stoga što predstavlja odlučujući događaj promjene paradigme svijeta kakvog smo do tada poznavali.

Događaji koji su slijedili od rata u Afganistanu preko „afričkih revolucija“, sirijskog rata, aktualnih masovnih egzodusa umnogome su po analitičarima posljedica ‘post-wtc ere’ u kojoj živimo i neizravna posljedica jednog od najvažnijih događaja zapadnog svijeta poslije Drugog svjetskog rata.

www.medjugorje-news.com

Izvor
narod.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button