CRKVAVIJESTI

Napadi na katolike u Meksiku: Iz jedne crkve ukradeno Presveto, a druga crkva zapaljena

Napadi na katolike u Meksiku: Iz jedne crkve ukradeno Presveto, a druga crkva zapaljena

Crkva sv. Jakova u meksičkoj biskupiji Irapuato izgorjela je u podmetnutom požaru, a iz kapele Gospodara Žetve u biskupiji Cuernavaca otuđen je Presveti Oltarski Sakrament, objavila je 16. svibnja 2023. Catholic News Agency.

Iz biskupije Irapuato u meksičkoj državi Guanajuatu u ponedjeljak 15. svibnja izrazili su „duboko zaprepaštenje“ zbog podmetanja požara, koje su nazvali svetogrđem.

Biskupijski glasnogovornik o. Efrén Silva Plascencia rekao je da je vatru podmetnuo muškarac koji je stigao u 1 sat i 4 minute, a otišao u 1:26.

Istaknuo je da je Santiaguito, kako zovu tu crkvu čiji korijeni sežu u 17. stoljeće, najznamenitija i najslikovitija u tom kraju.

Biskup Irapuata mons. Enrique Díaz Díaz objavio je na svom Facebook profilu fotografije crkve nakon požara.

Kriminalistička istraga u suradnji s vlastima je u tijeku.

„Crkva biskupije Irapuato oštro osuđuje ovo svetogrđe i tražimo od nadležnih tijela da pronađu odgovorne“, rekao je o. Silva.

Istaknuo je žaljenje što se požar dogodio nedugo nakon završetka restauratorskih radova čiji su troškovi podmireni, „uz trud i suradnju mnogih ljudi“.

Crkvu je sada „potpuno oštećena dimom“, dodao je. Na kraju je naglasio da će unatoč napadu „Crkva neumorno nastaviti s misijom izgradnje mira“. „Nasilje uvijek rađa nasilje u bilo kojem svojem obliku i izrazu“, zaključio je.

U drugom oskvrnuću nekoliko dana ranije, iz kapele Gospodara Žetve u Župi sv. Luke u Progresu biskupije Cuernavaca, iz svetohraništa je ukradeno Presveto.

Biskup Ramón Castro Castro u priopćenju od 13. svibnja izvijestio je da je istraga u tijeku.

U kanonu 1367 Zakonika kanonskog prava piše da „tko baci posvećene čestice ili ih u svetogrdnu svrhu uzme ili drži upada u izopćenje unaprijed izrečeno, pridržano Apostolskoj Stolici; klerik se osim toga može kazniti drugom kaznom, ne isključivši otpust iz kleričkog staleža.“

Biskup je rekao da se moli i da je solidaran sa župnikom Župe sv. Luke o. Robertom Carrascom Ruizom i zajednicom Gospodara Žetve u Progresu.

„Neka naša Presveta Bogorodica i nadalje podupire i ohrabruje vaše zajednice“, poručio im je biskup.

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er