HRVATSKAVIJESTI

Najgori smo u Europi po incidenciji: ‘Ovaj tjedan izaći ćemo s preciznim mjerama’

Srednje škole u svim županijama i viši razredi osnovnih škola u četiri županije od danas će nastavu pratiti online

U posljednja 24 sata zabilježena su 1472 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 22.769. Među njima je 2857 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 284 pacijenta. Preminulo je 65 osoba.

“U posljednja 24 sata zabilježena su 1472 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 22.769. Među njima je 2857 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 284 pacijenta. Preminulo je 65 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 177.358 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 2705 preminulo, ukupno su se oporavile 151.884 osobe, od toga 3673 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutačno 54.042 osobe. Do danas je ukupno testirano 888.080 osoba, od toga 5798 u posljednja 24 sata”, priopćio je Stožer. “Incidencija nam je visoka. Velike su razlike u županijama, najvišu ima Međimurska, a najnižu Dubrovačko-neretvanska. U Europi smo po incidenciji na 27. mjestu od 27 zemalja, za jedan nam je incidencija veća nego kod Luksemburga”, kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. 

Mi zapravo od početka, od prošle presice vodimo intenzivne razgovore. Ovaj tjedan imat ćemo konkretne odgovore što će se eventualno poduzeti. Razumijem da svi žele neku vrstu predvidljivosti, no moram naglasiti da postoje različite situacije u zemljama koje pratite. Neke su najavljivale popuštanje mjera, a onda su ih postrožile. Mi smo oprezni s najavama. Ovaj tjedan ćemo precizirati neke stvari kako bismo mogli najaviti kakav će biti okvir. Možemo i sada ponoviti da molimo sugrađane da se suzdrže od okupljanja i putovanja. Određeni ćemo okvir dati, svjesni da ne postoji nikakva odluka koja može nadomjestiti odluku pojedinca”, kazao je Davor Božinović. “Očekujemo i vašu podršku u toj vrsti komunikacije”, rekao je. “Danas je 40 posto novozaraženih iz kontakata, to pokazuje da se sustav praćenja kontakata nije raspao”, rekao je Capak.

“Nadam se da sam na dobrom mjestu. Da presica nije sudnica. Svaki odgovoran čovjek radi najbolje što može. Svaki čovjek u ovoj državi odgovoran je da pridonese boljoj situaciji. Moramo se odgovorno ponašati. A kada jednom završi pandemija, onda će biti opsežne analize godinama da se vide koje mjere su bile adekvatne. Mjera je nešto što je najlakše donijeti. Dva tjedna je Hrvatska po nekim parametrima najlošija u Europi. Crtu ćemo podvući na kraju epidemije”, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević”.

Mislim da treba čekati kraj epidemije da se vidi je li se i što se radilo dobro. Imamo ovako lošu incidenciju dva tjedna, ali trebalo bi evaluirati cijelu epidemiju. Je li neka mjera donesena na vrijeme, sudit će se po nekim parametrima, treba imati širu sliku, ukupnu slika što se tiče gospodarskih i društvenih aktivnosti. S obzirom na to da imamo svjetlo na kraju tunela, a to je cjepivo, nadam se da ćemo imati vremena sjesti i evaluirati naš rad i da će nas ocijeniti i drugi”, kazao je Capak. “Ovaj tjedan izaći ćemo s preciznim mjerama”, dodao je Božinović na ponovljeno pitanje o uvođenju propusnica.

Testiranja u Calzedoniji “Do danas je napravljeno 817 testova, a 20 ih je pozitivno, što nije neki značajan postotak”, kazao je Capak. “I u drugim firmama koje nam potpišu suglasnost mi ćemo nastaviti s tom praksom”, dodao je.

www.medjugorje-news.com/vecernji.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er