BiHVIJESTI

NAGLASAK NA TURIZMU Košarac i Field o saniranju posljedica koronavirusa, Velika Britanija će pomoći

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarao je danas sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthewom Fieldom o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i posljedicama epidemije koronavirusa na privredu u BiH.Ministar Košarac rekao je da svi nivoi vlasti u BiH ulažu maksimalne napore u prevenciji i suzbijanju epidemije ističući da je ključni prioritet zaštititi zdravlje građana i očuvati stabilnost zdravstvenog sistema u zemlji.

On je informirao ambasadora Fielda o aktivnostima i mjerama koje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH poduzima u suradnji sa nadležnim entitetskim ministarstvima na saniranju negativnih efekata koronavirusa na domaće privredne kapacitete.

U tom kontekstu, sugovornici su ocijenili da je od izuzetnog značaja u aktualnoj epidemiološkoj situaciji bilo formiranje liste vitalnih proizvoda koji imaju olakšan promet na definiranim graničnim prijelazima između zemalja CEFTA-e zahvaljujući sistemu zelenih prioritetnih traka.

Govoreći o potrebi zaštite domaćih proizvođača, ministar Košarac istakao je da je plasman njihovih proizvoda na nova tržišta jedna od mjera pomoći, posebno kada su u pitanju ostvareni viškovi u proizvodnji. Podsjetio je da je BiH nedavno odobren izvoz svinjskog mesa u Sjevernu Makedoniju, te da se u saradnji sa entitetskim ministarstvima i nadležnim agencijama kroz kontakte sa Evropskom komisijom traži mogućnost da se BiH omogućiti transport žive stoke preko luke Ploče na tržišta trećih zemalja.

Na sastanku je izražena spremnost Velike Britanije da pomogne BiH u saniranju negativnih posljedica koronavirusa, posebno kada su u pitanju domaći turistički kapaciteti.

Sugovornici su, između ostalog, usuglasili da je potrebno nastaviti aktivnosti na potpisivanju sporazuma o nastavku trgovine između BiH i Velike Britanije budući da ova zemlja više nije članica EU.

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er