SVIJETVIJESTI

Molitva katoličkog svećenika na inauguraciji Joea Bidena

Svečanost inauguracije novoga američkog predsjednika Joea Bidena počela je molitvom koju je predvodio katolički svećenik, isusovac, Leo J. O’Donovan, nekadašnji rektor Sveučilišta Georgetown.

Otac O’Donovan je inače poznat kao prijatelj obitelji Biden. On je predslavio misu zadušnicu i vodio ukop Bidenova sina Beaua koji je preminuo 2015., u dobi od 46 godina, nakon borbe s karcinomom. Beau je bio najstariji sin Joea Bidena i njegove prve supruge Neilie Hunter Biden, koja je zajedno s njihovom kćerkicom Naomi, poginula 1972. u automobilskoj nesreći.

Molitva koju je uputio na inauguraciji u cijelosti glasi:

Milostivi i milosrdni Bože, u ovo sveto vrijeme dolazimo pred tebe u potrebi – doista na koljenima. Ali mi još više dolazimo s nadom i ponovno upravljenih očiju prema viziji „savršenijeg jedinstva“ u našoj zemlji, jedinstva svih naših građana koji „promiču opće dobro i osiguravaju blagodati slobode sebi i svome potomstvu“.

Ljudi smo mnogih rasa, vjeroispovijesti i boja, nacionalnog podrijetla, kultura i stilova – sada mnogo brojnijih i mnogo rasprostranjenijih na zemlji nego kad je nadbiskup John Carol napisao molitvu za inauguraciju Georgea Washingtona prije 232 godine.

Nadbiskup Carol je molio da Ti, Stvoritelju svih, „svojim Svetim Duhom savjeta i snage pomogneš predsjedniku ovih Sjedinjenih Država, da njegovo upravljenje bude vođeno u pravednosti i izuzetno korisno Tvome narodu“.

Danas priznajemo da nismo uspjeli živjeti u skladu s našom vizijom jednakosti, uključenosti i slobode za sve. Ipak, mi se i danas odlučno obvezujemo na obnavljanje vizije da ćemo riječima i djelima brinuti jedni za druge, osobito za one najnesretnije među nama, i tako postajati svjetlost svijeta.

U svakome od nas postoji snaga koja živi okrećući se drugom do nas, nagnuće duha da njeguje i skrbi te stoji uz druge, a prije svega one najpotrebnije.

Zove se ljubav, i njezin je put dati uvijek više od sebe. Danas se to naziva američkim domoljubljem, koje nije rođeno iz moći i privilegija, već iz brige za opće dobro – „ne iz zlobe prema nekomu nego iz dobročinstva za sve“.

Za našeg Te novog predsjednika molimo za mudrost koju je Salomon tražio kad je kleknuo pred Tebe i molio za „pronicavo srce kako bi mogao upravljati Tvojim narodom i znati razlikovati dobra od zla“ (usp. 1 Kr 3,9).

Pouzdajemo se u savjet iz Jakovljevog pisma: „Nedostaje li komu od vas mudrosti, neka ište od Boga, koji svima daje rado i bez negodovanja, i dat će mu se“ (1,5). Papa Franjo podsjetio nas je „koliko je važno sanjati zajedno…“ „Sami“, napisao je „riskiramo vidjeti priviđenja, stvari kojih nema. Snovi se, pak, grade zajedno“.

Budi s nama, Sveto Otajstvo Ljubavi, dok sanjamo zajedno, pomiriti ljude naše zemlje, obnoviti naš san i zaodjenuti ga mirom, pravdom i radošću koja je obilje ljubavi. Na slavu imena tvoga zauvijek. Amen.

www.medjugorje-news.com/brotnjo.info

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er