CRKVAVJERA I DUHOVNOST

MITOVI I ČINJENICE – Sveti Gral doista postoji i čuva se u …

Prvi put kada se Sveti Gral spominje zabilježen je 1190. godine. Francuski pisac Chretien de Troyes govori o njemu u “Parsifalu”.

Nakon raspeća krv iz Isusovih rana skupljana je u taj kalež, a to je učinio Josip iz Arimateje. On je poslije Gral prenio čak do Engleske gdje je, u bijegu od neprijatelja, u Glastonburyju osnovano prvu kršćansku crkvu.
Gdje je Sveti gral ? Misterij je to koji svijet zaokuplja već tisućljećima, no dvoje španjolskih povjesničara tvrde da imaju pravu bombu. ‘Pronašli smo Sveti gral’, uvjereni su Margarita Torres i Jose Ortiza del Rio, koji su o svom otkriću napisali i knjigu.

Navode da je kalež iz kojeg je Isus Krist pio na Posljednjoj večeri već gotovo desetljećima dostupan pogledima posjetitelja jednog španjolskog muzeja.
Navode da se u zlatnom peharu, koji je optočen draguljima, a od 1950. godine je izložen u muzeju u gradu Leonu, skriva upravo Sveti gral.

Pehar je gotovo tisuću godina bio u bazilici svetog Izidora u Leonu na sjeveru Španjolske, a cijelo se vrijeme za njega govorilo da je riječ o vlasništvu nekadašnje španjolske kraljice Uracce. No, spomenuti povjesničari kažu da je zapravo riječ o kaležu kojeg su ‘nesumnjivo’ dirale Isusove usne.
Sam Sveti gral je navodno izrađen negdje između 200. godine prije Krista i 100. godine nakon njegova rođenja, a prema dvama srednjevjekovnim dokumentima pisanima na arapskom, a koje su povjesničari otkrili u Egiptu, iz Jeruzalema su ga ukrali neki muslimani koji su ga poklonili kršćanskoj zajednici u Egiptu.
Nekoliko stoljeća poslije, negdje oko 1050. godine, pehar je poslan kao dar tadašnjem kastiljskom kralju Fernandu I u znak zahvale što je u Egipat poslao pomoć usred velike gladi. U tom je trenutku već bio optočen i potpuno skriven draguljima – biserima, smaragdima, ametistima i safirima.
Fernando je kalež dao bazilici svetog Izidora, u kojoj je ostao sve do 1950. godine, kada je izložen u muzeju u Leonu.
‘Jedini kalež za kojega bismo mogli reći da je onaj iz kojega je pio Krist je kalež koji je putovao preko Kaira do Leona’, kaže Margarita Torres, inače profesorica na Sveučilištu u Leonu, uvjerena da je riješila vjekovni misterij.
Vjeruje se da ga je iz Jeruzalema u Rim donio osobno Sveti Petar oko 100. godine. Zatim ga je Sveti Lovro u trećem stoljeću odnio u Huescu na području Španjolske odakle je u konačnici odnesena u Valenciju.

www.medjugorje-news.com / rastimo-u-vjeri.com

Vezani članci

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er