VJERA I DUHOVNOST

Krunica ovog sveca oslobodila je čovjeka opsjednutog sa 15.000 demona

Krunica je pobožnost koja je usko vezana uz lik svetog Dominika. Naime, vjeruje se da je on bio jedan od glavnih širitelja te pobožnosti

Također se kaže da je od ove pobožnosti svetac postigao nebrojena čudesa. Jednog dana, na primjer, bio je u Carcassonneu (Francuska), kada je došao u kontakt s albigenškim heretikom, opsjednutim đavlom. San Domenico je imao zadatak egzorcirati ga, pred gomilom od dvanaest tisuća ljudi. Žrtva nije bila opsjednuta samo jednim demonom, nego petnaest tisuća, jer je povrijedio petnaest otajstava svete krunice!

Dok su demoni izlazili iz tog čovjeka, vrištali su, zbog moći koju je sv. Dominik imao zbog krunice. Naime, stavljajući krunicu oko vrata opsjednutog čovjeka, on je pitao demone – prisiljene na poslušnost i odgovor u tom trenutku – kojeg se sveca najviše boje u paklu. Zatim su počeli vikati – usred uvreda i neizrecive patnje: “Dominiče, Dominiče, smiluj nam se i obećavamo ti da ti nikada nećemo nauditi. Ti koji imaš toliko samilosti prema grešnicima i bijednicima, smiluj se nama bijednicima. Jao, već toliko patimo: zašto uživaš povećavati naše boli? Milost, milost, milost!”.

Nisu htjeli odgovarati na svečeva pitanja, osim u tajnosti, ali je sveti Dominik odmah odgovorio: “Najmoćnija Djevice, Marijo, svojom Krunicom zapovjedi ovim neprijateljima ljudskog roda da odgovore na moje pitanje”. A nečisti duhovi ponovno povikaše: “Dominiče, molimo te, za muku Kristovu i za zasluge njegove Svete Majke i svetaca, dopusti nam da napustimo ovo tijelo, a da ništa ne kažemo. Anđeli će ti to otkriti kad želiš. Uostalom, zašto nam želiš vjerovati? Nismo li lažljivci? Nemoj nas više mučiti, smiluj nam se.”

Ali svetac nije odustajao: “Bijednici, vi ste nedostojni sažaljenja! O, prevrijedna Majko mudrosti, molim te za ovdje nazočne ljude koji su već naučili pravilno moliti anđeoski pozdrav, zaveži ove svoje neprijatelje da javno proglase punu i jasnu istinu o krunici.“ U tom se trenutku ukaza Marija okružena rajskim anđelima, a demoni opet i glasnije povikaše: „O neprijateljice naša, propasti naša i smutnje naša, zašto si namjerno sišla s neba da nas toliko mučiš? O zagovornice grješnika, o najsigurniji pute u raj, jesmo li zaista dužni, usprkos sebi, reći cijelu istinu? Moramo li doista pred svima priznati ono što će nas obložiti sramotom i biti uzrokom naše propasti? Teško nama i vječno prokletstvo našim kneževima tame! Pa, slušajte, vi kršćani: ova Kristova Majka je svemoćna i može spriječiti svoje sluge da padnu u pakao.

Ona je ta koja poput sunca razgoni tminu naših spletki i lukavstava; ona je ta koja osujećuje naše spletke, poništava naše zamke i čini sva naša iskušenja uzaludnim i neučinkovitim. Primorani smo vam priznati da nitko od onih koji ustraju u njezinoj službi nije proklet kod nas. Marije se bojimo više nego svih blaženika zajedno i ne možemo ništa protiv njezinih vjernih slugu. Doista, događa se da mnogi kršćani koji bi prema običnim zakonima trebali biti prokleti, zazivajući je na samrti, uspiju se spasiti njezinim zagovorom. Eh, da se ova Marijetina – kako su je iz ljutnje prozvali – nije suprotstavila našim projektima i našim nastojanjima, davno bismo srušili i uništili Crkvu i sve njezine hijerarhije doveli u zabludu i nevjeru! Također proglašavamo, prisiljeni nasiljem koje se koristi protiv nas, da nitko od onih koji ustraju u molitvi krunice ne bude osuđen jer svojim vjernim službenicima pribavlja iskreno kajanje za njihove grijehe i primaju oproštenje i oprost.”

Vizija Marije bila je rezervirana samo za svetog Dominika, a ne za prisutne, koji su međutim čuli krikove demona i vidjeli kako napuštaju tijelo čovjeka. Svetac ih je zamolio da podupru egzorcizam molitvom svete krunice i tako je sa svakim “Zdravo Marijo” mnoštvo demona napustilo to tijelo.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er