VJERA I DUHOVNOST

Koliko dobro poznajete Duha Svetoga – Ovdje je sve što trebate znati

Duh Sveti je treća osoba Trojstva, koja upotpunjuje veličinu Boga Jednoga i Trojstvenoga. Koliko je važan njegov silazak u srce svakoga od nas? On, Duh Sveti koji je potaknuo apostole da pobijede strah, da otvore vrata Gornje sobe i navijeste Riječ Božju svim narodima.

Koliko dobro poznajete Duha Svetoga? Koliko znamo o njemu? Ovdje su neke osobitosti koje treba analizirati.

Duh Sveti: Koliko ga dobro poznaješ? Postavlja se pitanje: koliko dobro poznajemo Duha Svetoga? Čini se da je to teško pitanje. Dapače, za njega znamo da je treća osoba Trojstva, da je sišao nad apostole i Mariju, okupljene u gornjoj sobi, 50 dana nakon Isusova uskrsnuća, ali što još znamo?

Na svetkovinu Duhova Crkva ponovno proživljava trenutak njegova silaska na sve okupljene u „raznim cenakulima“, ili u raznim crkvama i župama, a onima koji to još nisu upoznali udjeljuje se sakrament potvrde ( ili Potvrda). Duh Sveti je pečat da smo Kristovi, da mu pripadamo i da smo njegovi učenici. Ali koje su najprirodnije, malo poznate osobitosti Duha Svetoga?

Otkrijmo ih zajedno. Krenimo od onog najočitijeg, a to je da je Duh Sveti osoba, on je treći entitet Presvetog Trojstva. Njegova druga posebnost je da je “potpuni Bog”, to jest da su, poput Isusa i samog Boga Oca, jedno. Duh Sveti posjeduje istu prirodu i bit kao Otac i Sin, sudjelujući u njihovom božanstvu.

Oduvijek postoji, dio je Trojstva Duh Sveti nije “nešto što je došlo kasnije”, kako smo pogrešno skloni misliti, nego je oduvijek postojao. Bog postoji oduvijek, zajedno sa Sinom i Duhom Svetim. Kada je svatko od nas prvi put primio pečat Duha Svetoga? Na dan Krštenja. Ali onda, kao da je to plamen koji se mora ponovno zapaliti kroz pečat, a to je onaj sakramenta potvrde, koji primamo na dan naše potvrde.

Njegova se prisutnost uvijek obnavlja u našim srcima, prati nas i sve više nas utvrđuje na sliku Kristovu. Posljednja, ali ne manje važna karakteristika je da je “svatko od nas hram Duha Svetoga” i kao takav ga moramo živjeti u skladu s tim. On lebdi i živa je prisutnost u svakome od nas i ne smijemo dopustiti da se taj plamen ikada ugasi.

Himan Duhu Svetom- molitva koju svaki vjernik treba moliti

O dođi, Stvorče, Duše Svet,
pohodi duše vjernika,
poteci višnjom milosti,
u grudi štono stvori ih.

Ti nazivaš se Tješitelj,
blagodat Boga Svevišnjeg,
studenac živi, ljubav, plam
i pomazanje duhovno!

Darova sedam razdaješ,
Ti, prste desne Očeve,
od vječnog Oca obećan,
Ti puniš usta besjedom!

Zapali svjetlo u srcu,
zadahni dušu ljubavlju,
u nemoćima tjelesnim
potkrepljuj nas bez prestanka!

Dušmana od nas otjeraj
i postojani mir nam daj,
ispred nas idi, vodi nas,
da svakog zla se klonimo!

Daj Oca da upoznamo,
i Krista, Sina njegova,
i u Te Duha njihova,
da vjerujemo sveudilj!

Sva slava Ocu vječnomu,
i uskrslome Sinu mu,
sa Tješiteljem presvetim
nek bude sada i uvijeke. Amen.

– Pošalji Duha svojega i postat će. (Aleluja)
– I obnovit ćeš lice zemlje. (Aleluja)

Pomolimo se. Bože, koji si Svjetlošću Duha Svetoga poučio srca vjernih, daj da u tom istom Duhu što je pravo mislimo i njegovoj se utjehi vazda radujemo.
Po Kristu Gospodinu našem.

Amen.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er