VJERA I DUHOVNOST

Koja stvar uništava brak


LAŽ !
Možda to izgleda kao maleni problem u usporedbi s recimo bračnom nevjerom ali radi se ipak o kršenju bračnog zavjeta. Između muža i žene koji se vole ne bi trebalo biti nikakvih laži.

Sitne laži o stvarima koje bi trebala znati druga strana, mogu prerasti u krupnije poput lavine koja je nastala od malene grude snijega. Ako ste kršćanin onda znate da u Bibliji piše: ‘Zato odložite laž i govorite istinu…’ (Ef 4,25).

Neki su mišljenja da je nemoguće uvijek govoriti istinu pa navode primjere kao npr. kad kurtoazno a ne iskreno pitamo: ‘Kako si’ a zapravo nas to uopće ne zanima ili kad na isto pitanje odgovaramo: ‘Dobro’, a da to ustvari nismo.

O ovome je dobro razmisliti jer nas Biblija potiče na savršenstvo. Jedna od Deset Božjih zapovijedi glasi: Ne reci lažna svjedočanstva! U osnovi osma zapovijed zabranjuje: lažno svjedočenje, krivokletstvo, neosnovani sud, narušavanje ugleda, ogovaranje, laskanje, ulizivanje i podilaženje pogotovo ako je cilj postizanje neke koristi.

Neki će supružnici reći, ali mi smo daleko od ovih stvari, možda si dopustimo tu i tamo neku sitnicu koju smo zatajili, zaobišli u iskrenom razgovoru.

Sasvim je jasno da svatko ima pravo na neki dio svoje intime u braku, prostor gdje je on sam sa sobom i s Bogom naročito ako se radi o profesionalnoj ili poslovnoj tajni.

No, ako se radi o krupnim stvarima kao što su rizična financijska ulaganja koja se tiču cijele obitelji (hipoteka na kuću, posudba novca i sl.) ili ako je riječ o partnerstvu ili prijateljstvu s osobom suprotnog spola, koje uopće ne mora biti s grješnom nakanom, partner bi s time trebao biti upoznat.

Koliko je laž velika stvar u Božjim očima i kakve sve posljedice može izazvati govori i činjenica da je na Ženidbenom crkvenom sudu, laž u krupnim stvarima osnova za proglašenje braka ništavnim.

Radi se o slučajevima kad osoba zataji neku ozbiljnu bolest, fizički nedostatak, psihički poremećaj, praktičnu homoseksualnost ili ako kasnije izjavi da ne želi imati djecu, iako je u samom činu vjenčanja obećala da ih želi primiti od Boga.

Brojna su svjedočanstva osoba o tome kako su upale u mrežu nečijih laži koje su im doslovno upropastile život pa je Crkva vrlo osjetljiva u ovim slučajevima.

Ovo je upozorenje svim mladima i zaručnicima da prije vjenčanja u Crkvi budu budni, otvorenih očiju i otvorena srca da izbjegnu nepotrebne komplikacije. No, laž se kasnije u braku u nekoj formi može javiti i kod nekoć najzaljubljenijih i najiskrenijih parova a k tome i vjernika.

Kako to protumačiti? Vrlo jednostavno. Pala ljudska narav sklona je grijehu, uostalom sv. Pavao je pisao kršćanima a ne poganima ‘odložite laž i govorite istinu’.

Bez obzira jeste li vjernik ili ne, zdrava logika nalaže da je u braku potrebno biti iskren. Njegova / njezina ljubav i dobrota ne smije biti predmetom podsmijeha i manipulacije!

Ukoliko ste vjernik koji je na tom području pao, znate da se za taj grijeh trebate pokajati i ispovjediti, uz priznanje i ispriku drugoj strani, dakako.

Iz knjige Dražena Bušića:

‘Kako primiti potpuni Božji blagoslov za brak i obitelj!?’

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er