CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Kardinal koji iz poniznosti nije želio biskupsko ređenje

Papa Franjo je 25. listopada 2020. imenovao 13 novih kardinala, a među njima Raniera Cantalamessu, OFMCap, koji je postao poznat jer je zamolio da ne bude zaređen za biskupa.

Fra Raniero već više od 40 godina služi kao propovjednik Papinskoga doma. Njega je 1980. na tu službu imenovao Ivan Pavao II., a Benedikt XVI. i papa Franjo zadržali su ovog talijanskog kapucina kao osobu koja piše njihove homilije.

Dodajmo kako je fra Raniero zamolio papu Bergoglija da učini jedan presedan. Naime, običaj je da svećenici koji nisu biskupi prime biskupsko ređenje prije uvrštenja u kardinalski zbor. Papinski propovjednik je zamolio Svetoga Oca da za njega učini iznimku, navevši za to dva razloga. 

“Episkopat, kao što i ime implicira, označava službu osobe koja je zadužena za dio Kristovog stada. U mom slučaju ne postoji pastoralna odgovornost, pa bi titula biskupa bila titula bez pripadajuće službe koju implicira. Kao drugo, želim ostati brat kapucin, u habitu svoga reda i svemu ostalome, a biskupsko ređenje bi me pravno smjestilo izvan reda“, objasnio je fra Raniero.

Vezani članci

Stoga je on jedini kardinal koji je očito iz poniznosti odbio biskupsko ređenje.

Ž.I., F.P., KT

www.medjugorje-news.com/nedjelja.ba

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er