VJERA I DUHOVNOST

Kako je sreća povezana s milosrđem? Naša djela nesebičnog milosrđa zapisana su u Knjizi života

Biblija nas podsjeća da ako želimo biti sretni u ovom životu, moramo biti milosrdni prema drugima. Svi želimo sreću u ovom životu, bili mi toga svjesni ili ne. Malo tko želi živjeti svaki dan u stanju očaja, a želja većine je jednostavno – sreća.

To je iskrena želja, koju Bog ne poriče. Zapravo, Bog nam pokazuje pravi put do sreće u ovom životu. Svećenik Francis Xavier Lasance objašnjava u svom Molitveniku kako je sreća blisko povezana s milosrđem. Naša sreća u velikoj mjeri ovisi o našem obdržavanju zakona bratske ljubavi: “Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe” i zlatnog pravila koje je objavio naš blagoslovljeni Spasitelj: “Ono što želite da vama čine ljudi, činite i vi i ti njima na sličan način” (Lk 6,31). Čineći dobro drugima, postajemo slični Kristu za kojeg čitamo u Evanđelju da je “prolazio čineći dobro svima”. “Ovu zapovijed imamo od Boga”, kaže učenik kojega je Isus ljubio, “da tko ljubi Boga, ljubi i brata svoga” (1. Ivanova 4,21).

I sveti Pavao primjećuje: “Tko ljubi bližnjega, ispunio je Zakon” (Rim. xiil. 8). Zanimljivo je razmišljati kako što više razmišljamo i brinemo za druge, to više raste naša osobna sreća. Žanjemo ono što smo posijali. Ljubaznost rađa dobrotu. Čovjek teško može uživati u slađem zadovoljstvu od onoga koje proizlazi iz velikodušno učinjenog dobrog djela ili nesebično izgovorene ljubazne riječi. “Sretan je onaj koji ima ljubavi prema svakome”, kaže blaženi Egidije Asiški; “Sretan je onaj koji čini velike usluge svome bližnjemu, ali se ne trudi primiti ništa zauzvrat.”

Ključ je u tome da budemo istinski milosrdni u mislima i djelima, ne samo da činimo dobrotu iz obveze, već zbog naše iskrene želje za dobrobit druge osobe. Ako požalimo zbog milostinje koju smo dali drugome, naša će se sreća vjerojatno smanjiti, jer ćemo biti razočarani kada druga osoba ne vrati milostinju. Međutim, kada ne brinemo o tome što drugi misle i jednostavno činimo dobro djelo iz ljubavi koju imamo, naša sreća se povećava u ovom životu i u sljedećem.

Vezani članci

Naša djela nesebičnog milosrđa zapisana su u Knjizi života. Na veliki dan naknade, naš će blagoslovljeni Spasitelj reći: “Dođite, blagoslovljeni Oca Moga, zaposjednite kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta; jer sam bio gladan i dali ste mi jesti; Bio sam žedan i napojili ste Me; bijah stranac i primiste me k sebi; gola, i pokrila si Me; bolestan, a posjetio si Me; Bio sam u tamnici i došli ste k Meni; Sve dok ste to učinili jednome od ove dječice, meni ste učinili” (Mt. XXV. 34-36). Ako želimo istinsku i trajnu sreću, moramo se svakodnevno truditi biti milosrdni, gledajući Isusa Krista u svakoj osobi koju susrećemo.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er