BiHVIJESTI

Kako će se održati lokalni izbori ove godine?

Središnje izborno povjerenstvo trenutno radi na ažuriranju biračkih popisa za lokalne izbore 2020. godine. Kako je rečeno na sjednici, do sada je završena provjera osoba koje će na dan izbora imati 100 ili više godina i otkriveno je da je od oko 7.000 ovih osoba njih 578 umrlo.

Osim toga, nastavlja se rad na evidenciji umrlih državljana BiH sa pravom glasa s ciljem ažuriranja biračkih popisa. Ono što je posebno naglašeno je da SIP može samo evidentirati umrle, ali ih ne može brisati iz biračkih popisa, jer su za to zadužena nadležna ministarstva unutrašnjih poslova, navodi Oslobođenje.

Na sjednici je također prezentirano da su u tijeku pripreme za raspisivanje natječaja za tiskanje glasačkih listića i svih ostalih izbornih obrazaca, za poštanske i transportne usluge za prijevoz glasačkih listića, za medijske usluge i za sve ostale robe i usluge koje su potrebne za provođenje izbora. Međutim, zbog neusvajanja proračuna na državnoj razini SIP nema novac za realizaciju ovih aktivnosti. Naime, kao i sve ostale državne institucije, rad SIP-a se financira na osnovu odluka o privremenom financiranju, kojima se osigurava novac isključivo za tekuće poslovanje, kao što su plaće i slično.

Članica SIP-a Irena Hadžiabdić je kazala da je ranija inicijativa za odgađanje lokalnih izbora pokrenuta u vrijeme zabrane kretanja zbog epidemije koronavirusa, ali da je situacija sada znatno relaksiranija, tako da se izbori mogu organizovati. Međutim, da bi se to realiziralo potreban je novac.

Vezani članci

Inače, ako budu organizirani, datum održavanja lokalnih izbora trebao bi biti 4. listopada.

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er