VJERA I DUHOVNOST

Je li sveti Josip za života posjećivao karmelićane?

Karmelski red vodi svoju duhovnu lozu sve do proroka Ilije i pustinjaka koji su stoljećima živjeli na planini Karmel. Ovi su pustinjaci navodno bili prisutni na planini Karmel za vrijeme života Svete obitelji, a neke srednjovjekovne tradicije tvrde da ih je Sveta obitelj posjetila na povratku iz Egipta.

Prema An Outline of Carmelite History objavljenom 1926., planina Karmel bila je mjesto hodočašća za židovski narod. Karmel je bio poznato mjesto hodočašća pobožnih Izraelaca i nije nimalo vjerojatno da je Marija, u društvu Joakima i Ane, čiji je dom u Seforu, glavnom gradu Galileje, bio sasvim blizu, možda je posjetio Svetu Goru kao dijete. Također je tradicija da je Sveta obitelj neko vrijeme boravila ondje po povratku iz egipatskog progonstva, nastanivši se u Školi proroka.

To je opet moguće jer Karmel leži na izravnoj ruti između Egipta i Nazareta. Dok većina suvremenih povjesničara to svrstava u kategoriju “legende”, istina je da su karmelićani bili među prvim redovničkim redovima koji su odavali čast svetom Josipu. Prema web stranici karmelićanki, „Liturgijski blagdan svetog patrijarha pojavio se u karmelskom redu već u drugoj polovici XV. stoljeća. Godine 1680. Generalni kapitul jednoglasno je izabrao svetog Josipa za glavnog zaštitnika Reda.”

Papa Benedikt XIV je u 18. stoljeću tvrdio da je, “na čast njihovom Redu što su oci Karmela bili prvi koji su s Istoka na Zapad uvezli hvalevrijednu praksu davanja najvećeg kulta svetom Josipu.” Kroz povijest karmelićanki svetom Josipu bili su posvećeni mnogi sveci, poput svete Terezije Avilske.

Iako je možda pobožna legenda da je sveti Josip za života posjetio pustinjake na planini Karmel, Karmelski je red uvijek bio posvećen Zaručniku Blažene Djevice Marije.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er