VJERA I DUHOVNOST

Sveta Faustina: Ovako ćemo Isusu najviše ugoditi

“Oni koji se ne mole Isusu u njegovoj muci”, napisao je pjesnik svećenik Gerard Manley Hopkins, “mole se Bogu, ali jedva Kristu.” Molimo sa žarom kada razmišljamo o muci Gospodnjoj. Kako je ključno držati križ u središtu naše molitve.

Sveti Lav Veliki nas uvjerava da “po križu vjernici dobivaju snagu od slabosti, slavu od sramote, život od smrti”.

U svom Dnevniku sveta Faustina pripovijeda: Isus mi je rekao da mu najviše ugodim razmišljajući o njegovoj žalosnoj muci, a po takvom razmišljanju mnogo svijetla pada na moju dušu. Tko se želi naučiti pravoj poniznosti, neka razmišlja o Isusovoj muci. Kad razmišljam o Isusovoj muci, dobivam jasno razumijevanje mnogih stvari koje prije nisam mogla razumjeti. Kristovoj muci možemo pristupiti u molitvi s nadom i velikim mirom, piše Aleteia.

Prema riječima Josepha Ratzingera, “Ono što nas gleda s križa je dobrota koja omogućuje novi početak usred životnog užasa.” A sveti Ivan Pavao II dodaje: “Križ je poput dodira vječne ljubavi na najbolnijim ranama čovjekova zemaljskog postojanja.”

Jedan praktičan način razmišljanja o muci Gospodnjoj je molitva pred raspelom, jer se “ljudsko srce obraća gledajući onoga koga su naši grijesi proboli” (KKC 1432).

Muka Krista nam govori: “Ako ne znate meditirati o nebeskim stvarima, usmjerite svoje misli na Kristovu muku i dragovoljno gledajte njegove svete rane.” Također, naravno, molitveno razmatranje žalosnih otajstava krunice.

Sveti Grgur Nazijanski daje ovaj savjet: “Klanjajte se onome koji je zbog vas visio na križu, čak i ako vi sami visite.” U tome nam dobro ide jer “samo kao križonoša netko pripada Kristu” (A. Sertillanges).

Dominikanac otac Simon Tugwell nas potiče: “Križ je i samo križ ono što predstavlja stalnu referentnu točku u kaosu našega svijeta, jer tu je sve naše siromaštvo i bespomoćnost i bol, sva naša čežnja i sva naša međusobna nepravda, ponesena u tišinu Božje vječnosti. ljubav i pretvoren u instrument i objavu njegove nepromjenjive volje.”

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er