CRKVA

Španjolski biskup upozorio: “Sinode i skupštine ne smiju proturječiti onome što Duh govori svojoj Crkvi “

Biskup Córdobe u Španjolskoj Demetrio Fernández upozorio je na izazove s kojima se suočava Sinoda o sinodalnosti, inicijativi za koju priznaje da je “uzburkala vode Crkve”, ali napominje ona ne može “izmisliti” poslanje Katoličke Crkve.

U svom tjednom pastoralnom pismu, koje završava citiranjem Poslanice Hebrejima — „Isus Krist je isti jučer, danas i zauvijek kaže:. Ne dajte se zanositi svakojakim čudnim naucima” — pojasnio je biskup neke od izazova sinodalnog procesa.

Napomenuo je kako je “Crkva po samoj svojoj naravi sinodalna, ona je zajedništvo, ona je skupština i stoga smo pozvani prorokovati”.

Međutim, pojasnio je: “Duh Sveti je taj koji govori u nama. I tu može doći do dvosmislenosti, jer ne nedostaje ljudi koji brkaju Duha Svetoga sa svojim vlastitim čudnim idejama.”

Fernández je upozorio da, iako postoje mjesta gdje su “nepredvidljivi prijedlozi” odbijeni u prvoj fazi sinode, u drugima su neki od njih “predloženi od strane male manjine, odmah uključeni u zaključne dokumente, a nedostaje im najelementarnije razlučivanje.”

Stoga je prelat pozvao na vježbu razlučivanja kako bi se “iskušali duhovi dolaze li od Boga ili od Zloga”.

To se razlučivanje mora provoditi prema kriterijima Božje riječi, istaknuo je biskup. „Ako nas svo to kretanje odvlači u riječima, u susretima i grupama, u susretima na svim razinama, trošenju vremena i energije, a ne obraćamo se, to ne dolazi od Boga.“

Prelat je istaknuo važnost „gledanja na ono što je Crkva činila posvuda i uvijek kroz stoljeća“.

Crkvu i poslanje koje joj je Krist povjerio nećemo sada mi izmišljati, rekao je.

Fernández je rekao da se unutar Tradicije nalazi Učiteljstvo Crkve, pape i biskupa u zajedništvu s njim. Odstupanje od te Tradicije “je nestalno, to je osuđivanje sebe na sterilnost. Duh Sveti sada ne može doći da nam kaže nešto suprotno od onoga što je rekao u prethodnim prilikama”, rekao je.

Fernández je istaknuo da “sada nema smisla proturječiti” doktrini koja se odnosi na svećeničko ređenje samo muškaraca, svećenički celibat, blagoslov istospolnih zajednica, pobačaj ili poštivanje ljudskog života do prirodne smrti.

Fernández je naglasio da se sinodalni proces ne može izjednačiti s načinom na koji sekularne vlade sastavljaju, raspravljaju i donose svoje zakone. “Sinode i skupštine ne smiju proturječiti onome što Duh govori svojoj Crkvi kao da je Crkva građanski parlament, koji mijenja zakone na zahtjev birača”, rekao je.

Iz tog razloga, rekao je, upozorenja o opasnosti od raskola u slučaju Crkve u Njemačkoj također se moraju primijeniti na Sinodu o sinodalnosti.

“Ono što se događa na Sinodi Crkve u Njemačkoj, a Sveta Stolica je upozorila da ‘nema moć obvezati biskupe i vjernike na usvajanje novih oblika vladavine i novih pristupa doktrini i moralu’, treba primijeniti na cijelu Crkvu,” rekao je Fernández.

www.medjugorje-news.com

Izvor
vjera
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er