VJERA I DUHOVNOST

Je li psovanje grijeh?

Psovanje, odnosno ružno izražavanje, spominje se mnogo puta u Bibliji i objašnjava se kao grijeh u Katekizmu Katoličke Crkve.

U današnjoj popularnoj kulturi, psovanje ili korištenje ružnog jezika vrlo je uobičajeno. Na prvi pogled ne čini se da je to grijeh, jer ne škodi uvijek nekome. Tehnički govoreći, upotreba psovki nije u Katekizmu Katoličke Crkve, ali spada u nekoliko različitih kategorija.

Prije svega, kad god netko koristi Gospodinovo ime u svom zaklinjanju, to je izravno kršenje druge zapovijedi. Druga zapovijed zabranjuje zlouporabu Božjeg imena, odnosno svaku nepravilnu upotrebu imena Boga, Isusa Krista, ali i Djevice Marije i svih svetih. KKC 2146 Ovo je vjerojatno najočitiji način na koji psovanje može biti grijeh, budući da se ne odnosi s poštovanjem prema Božjem imenu.

Sljedeći način na koji psovanje može biti grijeh je nazivanje drugih ljudi vulgarnim imenima. Bog svakoga zove imenom. Svačije ime je sveto. Ime je ikona osobe. Zahtijeva poštovanje kao znak dostojanstva onoga koji ga nosi. KKC 2158 Nazivanje nekoga poganim imenom još je jedan jasan primjer kako osoba može prekršiti drugu zapovijed. Gnjusan jezik općenito Nakon gornjih primjera, postoji još sivih područja, jer Crkva ne navodi posebno svaku psovku u Katekizmu.

Međutim, Biblija opetovano naglašava potrebu izbjegavanja svih “psovki”. Ali sada ih morate sve odbaciti: ljutnju, bijes, zlobu, klevetu i nepristojan jezik iz svojih usta. Kološanima 3,8 Ne onečišćuje osobu ono što ulazi u nečija usta; ali ono što izlazi iz usta je ono što onečišćuje čovjeka. Matej 15:11

Kao i kod svakog grijeha, osoba mora znati da je to grijeh i izgovoriti ove riječi s punim pristankom. Ponekad možemo dopustiti da nam nešto omakne, a to nije uvijek lako zaustaviti. Ključno je pokušati dopustiti da naš jezik podigne druge ljude, umjesto da ih sruši.

aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er