CRKVAVIJESTI

I ove godine blagdan Velike Gospe u Sinju bez tradicionalne procesije

I ove godine na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza, u Sinju neće biti tradicionalne procesije vjernika gradskim ulicama zbog epidemioloških razloga, no 14. i 15 kolovoza u Sinju će se služiti 27 misa, rekao je u utorak za Hinu fra Ante Čovo  gvardijan Franjevačkog samostana Gospe Sinjske.

To je drugu godinu za redom da se u skladu s epidemiološkim mjerama, taj blagdan u Sinju slavi bez procesije. “Odlučili smo da na blagdan Velike Gospe u Sinju neće biti procesije zbog epidemioloških razloga”, rekao je Hini gvardijan  Franjevačkog samostana Gospe Sinjske fra Ante Čovo. Dodao je da će se u povodu tog blagdana u Sinju 14. i 15. kolovoza  služiti 27 misa  a na svakoj od njih se u prosjeku očekuje između 600 i 700 vjernika.

Među tim misama, kazao je gvardijan, tri će biti glavne: uočnicu će 14. kolovoza u 18 sati predvoditi mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, na blagdan Velike Gospe, 15 kolovoza, u 11 sati  svečano misno slavlje predvodit će nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin  Barišić, dok će navečer na blagdan u 18 sati misu predvoditi provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu fra Marko Mrše. Gradonačelnik Sinja Miro Bulj izrazio je žaljenje zbog takve odluke franjevaca što zbog epidemioloških razloga na blagdan Velike Gospe neće biti procesije u Sinju. “Za mene kao gradonačelnika nije dobra vijest da  neće biti procesije na Veliku Gospu u Sinju i žao mi je zbog toga,” kazao je.

Miro Bulj kaže kako ne vidi razloge da se ne održi tradicionalan procesija u Sinju na blagdan Velike Gospe, dodavši da se u Međugorju, u Bosni i Hercegovini, ‘vjernici okupljaju bez problema’. “Prošlogodišnje neodržavanje procesije na Veliku Gospu u Sinju i moglo se razumjeti, ali ove godine ne vidim ni jedan razlog za takvo što, jer otvorili smo se turistima, ljudi se okupljaju na gradskim trgovima u drugim gradovima i jedino je problem Sinj da u njemu prijeti opasnost od zaraze  koronavirusa,” izjavio je Bulj. Dodao je kako mu je ‘takva odluka neprihvatljiva’ jer, kako kaže, procesija  na blagdan Velike Gospe u Sinju je važna za taj grad i zbog vjerskog turizma.

www.medjugorje-news.com

Izvor
vecernji.ba
Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er