HRVATSKAVIJESTI

Hrvati bi uskoro mogli u SAD bez vize

Stopa odbijenih viza za turistička putovanja u Ameriku pala je na 2,69 posto u prošloj godini, objavili su iz američkog veleposlanstva u Zagrebu i zahvalili hrvatskim vlastima, Vladi, MUP-u i MVEP-u na suradnji.

To znači da je i službeno ispunjen i jedan od posljednjih uvjeta između ukidanje viza između SAD-a i Hrvatske – američki zakoni kažu da omjer podnesenih i odbijenih zahtjeva mora biti manji od tri posto i to je uvjet za ulazak u bezvizni režim sa Sjedinjenim Državama.

Neslužbeno se to znalo još u rujnu kad je Večernjem listu iz vise diplomatskih izvora potvrđena ta vijest. Preostalo je riješiti samo još nekoliko tehničkih detalja koji zahtijevaju dolazak američkog izaslanstva u Hrvatsku što je zbog COVID-a otežano, ali pozitivan ishod u ovom trenutku nije u pitanju, neslužbeno doznajemo. Takodjer, promjena američke administracije neće imati utjecaja na konačnu odluku američke strane. Hrvatska će time napokon riješiti pitanje na kojem se radilo od kraja 90-ih, ali bez uspjeha, koje je hrvatske državljane stavljalo u posebnu kategoriju, pogotovo nakon ulaska u EU, kada je Hrvatska bila jedna od samo nekoliko zemalja EU čiji državljani trebaju vize za turistička i poslovna putovanja u SAD. Jednom kad država udje u bezvizni program, jako teško će iz njega ispasti. 

Inače, druge EU države koje još trebaju vizu, poput Bugarske, Cipra ili Rumunjske, i dalje su na visokom stupnju odbijenica, od šest do čak 12 posto. Smanjivanje stope odbijenica teklo je po planu dok lani nije zavladala pandemija korona virusa. Kad je postalo jasno da je pandemija koronavirusa prekinula putovanja, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je molbu državnim službenicima te kolegama iz bankarskog i poslovnog sektora da podnesu zahtjev za vizu za putovanje u SAD jer je trebalo loviti rok fiskalne godine koja završava 30.rujna. Plan, koji nije ni u kojem slučaju mogao biti proveden bez ohrabrenja i poticaja s američke strane, koja je to i javno rekla, uzeo je u obzir da je riječ o podnositeljima za koje je gotovo sigurno da će tu vizu i dobiti.

Trošak podnošenja zahtjeva – 160 dolara – isplaćen je iz viška proračunu iz stavke za službena putovanja i iz ušteda za predsjedanje Hrvatske Vijećem EU. Slično je napravila i Poljska, s time da je kod njih vadjenje viza bilo obavezno. No da bi se ostvario bezvizni režim, nije bilo potrebno samo zadovoljiti matematičke izračune o stopi odbijenica. Postoji niz drugih uvjeta, poput sigurnosnih i demokratskih standarda, imati i voditi dobre baze podataka i surađivati u sklopu policije i drugih sigurnosnih službi, što uključuje i tehničku opremljenost, funkcioniranje graničnih službi, obradu i dijeljenje sigurnosnih podataka i putovnice najvišeg standarda, što je također obavljeno, ne samo zbog SAD-a, nego i Schengena.

No vize, koje su uvijek u fokusu javnosti, dio su šireg paketa koji bi se trebao zaključiti s Amerikancima. Hrvatska vrlo aktivno radi na ukidanju dvostrukog oporezivanja od kraja 90-ih godina prošlog stoljeća, te bi i taj sporazum trebalo realizirati ove godine. – Službeno je! Ukupni postotak odbijenih turističkih ili poslovnih viza u Hrvatskoj pao je na 2,69% prošle godine što je nužan korak naprijed u priključivanju tzv. visa-waiver programu. Veselimo se što će Hrvati u bliskoj budućnosti putovati u SAD bez vize – napisala je Victoria J. Taylor, zamjenica američkog ambasadora u Hrvatskoj.

www.medjugorje-news.com/vecernji.hr

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er