BIJAKOVIĆIBRDO UKAZANJACRKVAMEĐUGORJEPLAVI KRIŽVJERA I DUHOVNOST

Gospa u Međugorju govori koju stvar u kući bi trebali imati na vidljivu mjestu

U više svojih poruka kazanih preko vidjelaca Gospa – Kraljica Mira nas poziva na čitanje Svetog pisma, Riječi Božje. Sveto pismo u svakoj obitelji treba imati posebno mjesto, kako bismo ga svakodnevno mogli čitati i razmatrati, živjeti s njime. Tako čineći, na putu smo kojim nas Marija želi voditi k Isusu.

Djevica Marija ljubi i stoga ne prestaje pozivati svoju djecu na život s Bogom. To čini i ovom svojom porukom koju počinje riječima: „Stavite Sveto pismo na vidljivo mjesto u vašoj obitelji i čitajte ga.“ Te majčinske riječi i pozivi poznati su nam i iz ranijih njezinih poruka u kojima nas je pozivala na čitanje Svetoga pisma. U siječnju prošle godine Marija govori: „Ne zaboravite, dječice, čitati Sveto pismo. Stavite ga na vidljivo mjesto i svjedočite svojim životom da vjerujete i živite Riječ Božju.“ GOSPA I SVETO PISMO

U poruci od 25. lipnja 1991. Marija nam govori: „Dječice, molite i čitajte Sveto pismo da biste preko Svetog pisma otkrili poruku za vas preko mojih dolazaka.“ U poruci od 25. kolovoza 1993.: „Draga djeco, čitajte Sveto pismo, živite ga i molite da biste shvatili znakove ovoga vremena.“ U poruci od 25.kolovoza 1986: „Stavite, dječice, Sveto pismo na vidljivo mjesto u svojoj obitelji i čitajte ga i živite.“ Godine 1999., 25. siječnja govori nam: „Stavite Sveto pismo na vidljivo mjesto u svojoj obitelji, čitajte ga, razmišljajte i učite kako Bog ljubi svoj narod.

Njegova se ljubav pokazuje i u današnje vrijeme, jer vam šalje mene, da vas pozovem na put spasenja.“ U mjesecu rujnu 1999. godine kaže nam: „Pozivam vas da, čitajući Sv. pismo, obnovite molitvu u svojim obiteljima i doživljavate radost u susretu s Bogom, koji beskrajno ljubi svoja stvorenja.“ Toliko puta u svojim majčinskim porukama Djevica Marija nam je rekla: „Draga djeco, živite moje poruke i stavite u život svaku riječ koju vam dajem. Neka vam budu dragocjene jer dolaze iz neba. Draga djeco, živite radosno poruke evanđelja, koje ponavljam u vrijeme otkad sam s vama.“

Marija je cijelim svojim bićem slušala Boga

Možda negdje u svojoj nutrini očekujemo da nam Djevica Marija još više objasni, protumači i učini jasnijim svoje poruke. No, Gospine poruke nam ne daju gotove recepte za sreću. Ona je došla upraviti naš pogled prema Kristu koji je jedini naš Spasitelj i cilj života. Ona nam pomaže svojom prisutnošću, pozivima i ljubavlju kako bismo mogli koračati na putu obraćenja. Ne dolazi pričati pričice, igrati se s nama i zabavljati nas. Došla nas je pozvati istini, svjetlu i zahtjevnosti Božje riječi. GOSPA I SVETO PISMO

Poziva nas da čitamo i živimo Sveto pismo kako bismo otkrili životvornu snagu Božje riječi koja nam govori u srcima i savjestima. Djevica Marija je žena šutnje i Božje riječi. To nam potvrđuje evanđelje: „Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu“ (Lk 2, 19). Marija je srcem i cijelim svojim bićem slušala Boga, razmišljala i meditirala o svim riječima i događajima koje je živjela. Zato su nam njezine riječi sigurni putokazi i poticaji da bismo susreli i upoznali Boga.

Marija nas želi voditi na izvor molitve

Zbog toga nam Djevica Marija govori o važnosti Svetog pisma. Duh Sveti je nadahnuo Sveto pismo, i zato Sveto pismo odiše Duhom Svetim.

Samo ako smo oslonjeni na istinu Božje riječi otkrit ćemo prolaznost svoga života i sigurnost Isusove riječi: „Nebo će i zemlja proći, ali riječi moje ne će proći“ (Mt 24, 35). Poslušajmo Mariju Kraljicu Mira i Majku Crkve kako bismo susreli i upoznali Boga komu nas neprestano poziva.

To otkrivamo čitajući Sveto pismo koje potiče i pokreće našu volju na dobro, prosvjetljuje našu pamet i osjećaje našega srca. Drugi vatikanski koncil u dogmatskoj konstituciji „Dei Verbum“ o božanskoj objavi kaže: „Sveto pismo je Božji govor, jer je pod dahom Duha Svetog pismom ustaljen; a Sveta predaja riječ Božju, koju Krist Gospodin i Duh Sveti povjeriše apostolima, cjelovito prenosi njihovim nasljednicima da je oni – vođeni svjetlom Duha istine – svojim navješćivanjem vjerno čuvaju, izlažu i šire“ (DV 9).GOSPA I SVETO PISMO

Sveti Grgur Veliki se pitao: „Čime se može usporediti riječ Svetog pisma?“ I odgovorio je: „Ona sliči na kresivo, na kremen koji je hladan kad ga držimo u ruci, ali kad o nj udarimo željezom, iz sebe izbacuje iskre i zapali oganj. Riječi Pisma ostaju hladne ako ih se uzima doslovce, ali kada netko na njih pažljivo kuca zahvaćen Duhom Svetim, iz sebe puštaju mistični oganj.“ Djevica Marija nas hoće dovesti na izvor molitve, a to je Riječ Božja, Sveto pismo. Moliti znači slušati Riječ. Nakon slušanja Boga, možemo govoriti Bogu.

Put do Pisma

Jedno iskustvo iz spisa svetih otaca govori o monahu koji je živio u pustinji. Jednoga dana jedan mladić odluči posjetiti monaha. Ode do njega, pokuca na vrata i monah ga primi. Taj dan mladić provede s njim moleći i čitajući Riječ Božju. Na kraju dana mladić reče: „Oče, želio bih postati vaš učenik.“ Monah ga upita: „Zašto želiš postati moj učenik?“ Mladić odgovori: „Jer želim moliti kao što molite vi, želim poznavati Pisma kao što ih poznajete vi.“ Ponovno će monah: „Zašto želiš poznavati Pisma?“ Mladić odgovori: „Jer je najuzvišenije znanje.“ Monah mu kaza: „Bilo bi mi uistinu drago da ostaneš, ali te ne mogu primiti.“ Mladić se vrati kući. Nakon nekog vremena mladić dođe opet do monaha.

Provede cijeli dan s njim moleći i čitajući i razmatrajući Riječ Božju. I na kraju dana, mladić će opet: „Oče, želim postati vaš učenik, dopustite da ostanem ovdje.“ Monah će: „Zašto želiš postati naš učenik?“ Mladić odgovori: „Želim naučiti moliti, poznavati Pisma, želim znati razmatrati Pisma kao vi.“ Monah će opet: „Zašto želiš znati razmatrati Pisma?“ Mladić reče: „Jer želim postati svet.“ Monah mu odgovori: „Bilo bi mi drago da si s nama, ali te ne mogu primiti.“ I mladić se vrati kući po drugi put. Ali, bio je to pametan mladić. Dođe i treći put. Provede dan s monahom moleći i razmatrajući Božju Riječ i na kraju dana reče: „Oče, želim postati vaš učenik.“ Monah će: „Zašto želiš postati naš učenik?“ Mladić reče: „Želim moliti kao što molite vi, poznavati Pisma kao što ih poznajete vi.“ Ponovno ga monah upita: „Zašto želiš poznavati Riječ Božju kao mi?“ Mladić reče: „Jer želim iskusiti Boga.“ Monah mu odgovari: „Ovoga puta ostani!“GOSPA I SVETO PISMO

Pred Riječju Božjom upoznajemo svoje srce

Možemo reći da je Riječ Božja osoba, Isus Krist. Čitajući i razmatrajući riječi Pisma susrećemo se s Isusom. Tako nam sveti Jeronim govori: „Ne poznaje Krista tko ne pozna Pisma.“ Zbog toga Drugi vatikanski sabor kaže kako je Crkva uvijek častila božanska Pisma slično kao i samo Gospodinovo Tijelo, budući da – osobito u svetoj liturgiji – ne prestaje uzimati i pružati vjernicima kruh života tako sa stola riječi Božje kako sa stola Tijela Kristova (usp. DV 21). Na istu razinu Crkva stavlja Riječ Božju i Euharistiju. Kad smo pred Euharistijom možemo se klanjati tajni beskrajne Božje ljubavi i Gospa.

Pred Riječju Božjom upoznajemo svoje srce, upoznajemo tko je Gospodin i tko smo mi. Crkva govori kako u svetoj Misi postoje dva stola: stol riječi i stol kruha. Potrebno nam se nahraniti Božjom riječju kako bismo Gospodina mogli primiti pod prilikama kruha. Možda smo i mi u svome životu snažno doživjeli snagu Božje riječi kad se naviješta u liturgiji usred sabrane zajednice vjernika. Ali, Sveto pismo možemo čitati kako u tišini i samoći, tako i u skupini nekoliko vjernika koji istinski žele kroz riječi Pisma naći svjetlo i pomoć u životu. Isto tako, tko u pravom stavu srca čita Pismo, on nikada ne čita sam. GOSPA I SVETO PISMO

U otvorenosti srca on je povezan s Crkvom, sa zajednicom onih koji žive od te riječi. I u svome osobnom traženju i čitanju Pisma vjernik u Crkvi nije bez Duha Božjega. To se posebno ostvaruje kada riječi Pisma čitamo u molitvenoj sabranosti. Osobno čitanje Pisma je nastavak navještaja bogoslužja u Crkvi. Svatko prima, čita, sluša Božju riječ kao član Crkve. Osobito je važno uočiti da je Sveto pismo Božja riječ upućena nama. Ono ne zadovoljava našu žeđ za znanjem, a još manje našu radoznalost. Sveto pismo je navještaj Božje volje. U sebi ima silu i snagu da rasvijetli, očisti i u nama stvori novi božanski život.

To iskustvo s Božjom riječi opisuje nam pisac poslanice Hebrejima: „Jer, živa je riječ Božja, djelotvorna i oštrija od svakog dvosjekla mača; ona prodire do rastavljanja duše i duha, zglobova i moždine; ona sudi i nakane i misli srca. I nema stvora njoj sakrivena, nego je sve golo i otkriveno očima onoga komu moramo dati račun“ (Heb 4, 12 – 13). Samo ako smo oslonjeni na istinu Božje riječi otkrit ćemo prolaznost svoga života i sigurnost Isusove riječi: „Nebo će i zemlja proći, ali riječi moje ne će proći“ (Mt 24, 35). Poslušajmo šta kaže Gospa, Mariju Kraljicu Mira i Majku Crkve kako bismo susreli i upoznali Boga komu nas neprestano poziva.

www.medjugorje-news.com/

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er