SVECI

Gospa od Suza

Današnji spomendan, Gospa od Suza, slavi događaj koji se kroz nekoliko dana krajem kolovoza 1953. događao u sicilijanskoj Siracuzi. Tih je dana gipsani reljef Bezgrešnog Srca Marijina, postavljen iznad vrata u kući jednog mladog bračnog para, plakao krvavim suzama.

Neki je kino amater cijeli događaj uspio snimiti i na filmu. Sastala se komisija liječnika i drugih znanstvenika, koja je uzela uzorak suza te je, našavši u tekućini određene sastojke, potvrdila da se doista radi o ljudskim suzama. Komisija je isto tako potvrdila i više od tri stotine čudesnih ozdravljenja, a događala su se i brojna obraćenja. Sicilijanski biskupi iste su godine potvrdili autentičnost događaja, a s njima se složio i papa Pio XII. Kasnije je u Siracuzi sagrađeno svetište posvećeno Gospi od Suza, koje je 1994. posvetio papa Ivan Pavao II.

Godine 1954. tadašnji je pleternički župnik  vlč. Ljudevit Petrak na nekom proštenju od misionara isusovca čuo za događaje u Siracuzi te je zamolio sliku Gospe od Suza. Bila su to teška vremena za pleterničku župu. Komunisti su 1944. do temelja srušili župnu crkvu i ubili tadašnjeg župnika vlč. Franju Radovića. Godinama vlasti nisu dopuštale izgradnju nove crkve. Vlč. Petrak odlučio je stoga uvesti pobožnost devetnice Gospi od Suza.

To je i učinio sljedeće godine. I dopuštenje za gradnju crkve je stiglo. Od tada se u svetištu Gospe od Suza u Pleternici svake godine okuplja velik broj vjernika požeškoga kraja, pa i šire, koji svoju pobožnost Gospi iskazuju sudjelovanjem u devetnici i procesijama sa svijećama.

Vezani članci

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button