VJERA I DUHOVNOST

Je li Isus doista rođen 25. prosinca? Evo intrigantnih dokaza

Često ćete čuti kako ljudi govore da Isus nije rođen 25. prosinca. Neki kažu da je vjerojatno rođen u proljeće i da je Božić samo kristijanizirani poganski praznik.

Evo istine: prva je Crkva slavila Božić 25. prosinca jer je to dan za koji su mnogi mislili da je Isus rođen. Za ovaj datum imali su dva argumenta.

Prvo, vjerovali su da je Isus razapet 25. ožujka (kada Pasha inače pada), a postojala je i tradicija da je Isus umro istog dana kad je prvi put došao na svijet (njegovo začeće). Devet mjeseci kasnije nakon 25. ožujka je 25. prosinca.

Drugo, i najvažnije, Sveto pismo pruža snažne dokaze da je 25. prosinca, ili datum blizu toga, datum kada je Isus rođen. Evanđelje po Luki nam govori da je anđeo Gabrijel otkrio Zahariji da će njegova žena Elizabeta začeti Ivana Krstitelja dok je Zaharija obavljao svoje svećeničke dužnosti na Dan pomirenja, također poznat kao Jom Kipur. Taj židovski sveti dan uvijek pada krajem rujna ili početkom listopada. Luka nam također kaže da je, nakon što je Gabriel objavio Mariji da će začeti Isusa, ona žurno otišla posjetiti Elizabetu, te da je Elizabeta bila u šestom mjesecu trudnoće.

Vezani članci

Ako je Elizabeta začela krajem rujna, a Marija ju je posjetila u šestom mjesecu, to znači da je Marija začela Isusa i posjetila Elizabetu krajem ožujka. A ako je Marija začela Isusa krajem ožujka, to stavlja njegovo rođenje u kasni prosinac. Dakle, rana Crkva dobro je shvatila, a 25. prosinca je stvarno Isusov rođendan!

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er