ZDRAVLJE

Etički prihvatljivo cjepivo protiv COVID-19 neće biti dostupno još godinama?

Mnogi od nas mjesecima čekaju na etički izvedeno i proizvedeno cjepivo protiv COVID-19. Pomno smo pratili vijesti, nadajući se informacijama o rezultatima kliničkih ispitivanja i ažuriranim procjenama kada bi taj dan mogao doći, piše quovadiscroatia.com

U to vrijeme vidjeli smo brojne kandidate za cjepivo koji su pali s popisa moralno beskompromisnih. Sanofi Pasteur/GSKMedicago i Novavax značajni su primjeri onoga za što smo se nadali da će biti moralne mogućnosti koje je odobrila američka Federalna agencija za lijekove (FDA). Preostala su još dva cjepiva u ispitivanju kod kojih postoji šansa za odobrenje u relativno kratko vrijeme.

Imaju li je? Sa žaljenjem moram reći da sumnjam u to. Pratili smo razvoj događaja što je moguće pomnije i vjerujem da je vrijeme da artikuliramo mogućnost da etička opcija možda neće biti dostupna godinama. Očekuje se kako oba cjepiva, koja su u proceduri ispitivanja, neće podnijeti zahtjev za odobrenje do sredine ili kraja 4. tromjesečja ove godine.

FDA je signalizirala da će jedno ili više trenutno odobrenih cjepiva vjerojatno dobiti potpuno odobrenje u sljedećih mjesec ili dva. Kada se to dogodi, svi kandidati za cjepivo u kliničkim ispitivanjima naći će se na stazi konačnog odobrenja. Iskustvo nam govori da će za to trebati godine, a ne mjeseci.

Bilo bi nerazumno očekivati ​​bilo kakvu vrstu izuzeća od ovih protokola. Savezna vlada ima veliki interes štititi uporabu cjepiva Pfizer/Moderna/Johnson & Johnson i ne bi bilo iznenađenje ako odluče dodatno zaštititi njihovu prednost na tržištu.

Gdje nas ovo ostavlja? Ostavlja nas bez nade u etičko cjepivo u skorije vrijeme. Možda prođu i godine.

Podsjetimo, za sada se sva dostupna cjepiva protiv virusa COVID-19 proizvode ili testiraju koristeći stanične linije koje potječu od pobačenog djeteta. Ovo je najžalosnije. Međutim, za to nisu krivi dobri ljudi koji samo pokušavaju biti sigurni i sačuvati svoja zdravlje.

Crkva je rekla da svaka osoba/obitelj mora s razumnom savješću donijeti razboritu odluku i učiniti ono što je najbolje za njih, njihova obitelj i njihovu zajednicu.

Moralna je dužnost izbjegavati takvu pasivnu materijalnu suradnju osim ako postoji ozbiljna opasnost, poput inače neobuzdanog širenja ozbiljnih patoloških uzročnika-u ovom slučaju, pandemijskog širenja virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje Covid-19. (vidi dokument koji je izdala Kongregacija za nauk i vjere).

Dužni smo, dakle, izbjegavati korištenje cjepiva koja se oslanjaju na prekinute fetalne stanične linije, osim ako smo u velikoj opasnosti. Crkva kaže da imamo “moralnu dužnost” izbjegavati suradnju u zlu, koliko god udaljeno bilo, kao zadani uvjet. Moralno je dopušteno primiti cjepivo samo ako vam je život u opasnost. U svakom slučaju, svi bismo također trebali raditi na promjeni kulture koja nas je dovela do ovakvog stanja.

Svi imamo obvezu učinkovito se usprotiviti uporabi pobačene djece u biomedicinskim istraživanjima.

To je poslanje Children of God for Life, odnosno Božje djece za život.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er