VJERA I DUHOVNOST

Devet svetaca koji su nadahnuće za mlade: Svetost nije stvar dobi, već spremnosti srca da slijedi Isusa

Sveci Katoličke Crkve živi su primjeri evanđeoske poruke. Mnogi od tih svetaca bili su mladi ljudi koji su iskazivali duboku ljubav prema Bogu i bližnjemu. Evo devet mladih svetaca koji mogu nadahnuti današnju mladež:

1) Sveta Marija Goretti (1890.-1902.) Poznata kao zaštitnica žrtava silovanja, Maria Goretti umrla je mučeništvom u dobi od 11 godina. Radije je umrla nego izgubila svoju čistoću. Oprostila je napadaču prije nego što je umrla.

2) Sveti Dominik Savio (1842.-1857.) Učenik svetog Ivana Bosca, Dominik Savio odmalena se isticao svojom pobožnošću i ljubavlju prema Bogu. Umro je u dobi od 14 godina, a poznat je po svom citatu: “Radije bih umro nego sagriješio”.

3) Sveta Terezija iz Lisieuxa (1873.-1897.) Poznata kao “Mali cvijet”, sveta Terezija od Djeteta Isusa ušla je u Karmel u dobi od 15 godina i živjela ondje do svoje rane smrti u dobi od 24 godine. Poznata je po svom “Malom putu” ljubavi i jednostavnosti.

4) Bl. Pier Giorgio Frassati (1901.-1925.) Prozvan “čovjek osam blaženstava”, Pier Giorgio bio je mladi Talijan strastven za planinarenje, euharistiju i milosrđe za siromašne. Umro je u 24. godini.

5) Sv. Franjo Asiški (1181.-1226.) Franjo je kao mladić napustio ugodan život kako bi živio po Evanđelju. Utemeljitelj je franjevačkog reda, a poznat je po svojoj skromnosti i ljubavi prema stvaranju.

6) Bl. Chiara Badano (1971.-1990.) Umirući od raka u dobi od 18 godina, Chiara se isticala svojom radošću i predanošću Božjoj volji. Nadahnula je mnoge svojom nepokolebljivom vjerom usred patnje.

7) Sveta Ivana Orleanska (1412.-1431.) Sveta Ivana Orleanska, mlada seljanka koja je postala vojskovođa i heroina u Francuskoj, bila je mučenička u dobi od 19 godina. Poznata je po svojoj hrabrosti i dubokoj vjeri.

8) Bl. Carlo Acutis (1991.-2006.) Poznat kao svetac zaštitnik računalnih programera i mladih, Carlo je koristio tehnologiju za evangelizaciju. Razvio je internetsku stranicu s popisom svih euharistijskih čuda u svijetu. Umro je od leukemije u 15. godini.

9) Sveti Alojzije Gonzaga (1568.-1591.) Sveti Alojzije Gonzaga odrekao se plemićkog života da bi postao isusovac. Poznat je po svojoj čistoći i milosrđu, a umro je u dobi od 23 godine dok je brinuo o žrtvama epidemije.

Unatoč kratkom životu, svaki od ovih mladih svetaca ostavio je neizbrisiv trag u povijesti Crkve koji nadahnjuje mlade danas. Oni pokazuju da svetost nije stvar dobi, već spremnosti srca da slijedi Isusa. Njihovi nas primjeri podsjećaju da smo svi pozvani na svetost.

Poput ovih mladih svetaca, i mi smo pozvani na život ljubavi, služenja i svetosti. Neka nas njihove priče potaknu da hrabro i radosno odgovorimo na taj poziv.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er