ZANIMLJIVOSTI

BOŽJE ČUDO Četveroodišnji Francisco svoje dječje dane u igri voli provoditi uz “pribor za misu”

Četveroodišnji Francisco Almeida Gama vrijeme najčešće provodi u “kućnoj crkvi” reproducirajući geste, molitve i riječi svećenika tijekom mise. Dio euharistije koji mu se najviše sviđa je posveta. Francisco zna i ponavlja riječi koje je Isus izgovorio na Posljednjoj večeri: „Uzmite ovo svi i jedite… Uzmite ovo svi i pijte iz toga…“

Četverogodišnji dječak, Francisco Almeida Gama svoje dječje dane u igri voli provoditi uz “pribor za misu” koji su mu roditelji kupili u jednoj katoličkoj trgovini, piše Aleteia.

U kutiji se nalaze svi liturgijski predmeti potrebni za liturgijsko slavlje – kalež, raspelo, oltarne tkanine i hostija. Svi predmeti su šareni i minijaturni, a tu je i svećenička štola, koja je napravljena po narudžbi za malenog “svećenika” da slavi svoje mise.

Ono što je u cijeloj priči najzanimljivije jest to što mali Francisco zna ime svakog od ovih predmeta i zna čemu služe. “Mora imati dva kompleta za misu, jer mu jedan nije dovoljan”, rekla je Francicova majka, Ana Cristina Gama za Aleteiu.

Ovo nije nešto na što ga prisiljavamo. Postoje stvari o njemu koje svakodnevno bilježimo i koje iznenađuju čak i nas!

Baš kada se roditelji najmanje nadaju, dječak se igra u “kućnoj crkvi”  reproducirajući geste, molitve i riječi svećenika tijekom mise. Dio euharistije koji mu se najviše sviđa je posveta. Zna i ponavlja riječi koje je Isus izgovorio na Posljednjoj večeri: „Uzmite ovo svi i jedite… Uzmite ovo svi i pijte iz toga…“

“Njemu ne nedostaje igračaka. Malo se igra s njima, ali onda se vraća na misu”, objasnila je za Aleteiu Francicova majka. Dječakov otac, Alexandre Silva Gama rekao je da sina nikada nisu prisiljavali na ovakvo što bez obzira što su praktični vjernici. “Ovo nije nešto na što ga prisiljavamo. Postoje stvari o njemu koje svakodnevno bilježimo i koje iznenađuju čak i nas!”, rekao je dječakov otac.

Ljubav prema svetoj misi

Osim što se voli “igrati mise”, Francisco također želi svakog tjedna prisustvovati svetoj misi u svojoj župi. Naime, za razliku od druge djece svoje dobi, ne da se smesti tijekom slavlja. „Naprotiv, Francisco za vrijeme mise uopće ne trepće“, rekla je njegova majka.

…morali smo zamoliti našeg župnika da nam dopusti sudjelovati na misi u crkvi, jer nas je Francisco to često tražio

Čak je i tijekom pandemije želio slaviti svetu misu uživo u župi, a ne samo putem televizije i interneta. “Kada je došlo do izvjesnog ublažavanja ograničenja za dolazak javnosti u crkve, morali smo zamoliti našeg župnika da nam dopusti sudjelovati na misi u crkvi, jer nas je Francisco to često tražio”, prisjetio se dječakov otac i dodao  kako je za njegovog sina odlazak na misu poput odlaska u zabavni park.

Interes prema svemu Božjemu

Osim mise, Francisca zanima sve što se tiče prakticiranja katoličke vjere. Poznaje nekoliko svetaca i zna moliti mnoge molitve, kao što su Oče naš, Zdravo Marijo, Vjerovanje, Molitva anđelu čuvaru i Krunica Božanskog milosrđa.

To je milost Božja…

Roditelji kažu da je Francisco njihovo “čudo”. Dječak je drugo dijete para, a njihov prvi sin Lucas koji je rođen u šestom mjesecu trudnoće nalazi se u Nebu.

Franciscovi roditelji smatraju da ga sami nikada ne bi mogli naučiti ovim duhovnim stvarima. Na pitanje novinara, odakle toliki interes za sveto i odakle četverogodišnjem dječaku toliko znanja o duhovnim stvarima, sam Francisco odgovorio je novinarima na pitanje rekavši:”To je milost Božja”.

Darovi i snovi

Godine 2020. Francisco je od roditelja zatražio poseban božićni dar – klečalo za molitvu krunice kakvu ima svećenik u crkvi, a roditelji su udovoljili ovom posebnom zahtjevu svoga sina.

Francisco će uskoro navršiti  navršiti 4 godine i njegova rođendanska želja jest da mu roditelji prirede zabavu na temu “Isus”. Tražio je i poseban dar – sliku sv. Mihaela Arkanđela. Osim toga, na svoj bi rođendan želio imati karavan, kako bi izbjegao veliko okupljanje. Roditeljima je rekao da želi, da svi gosti doniraju hranu obiteljima u potrebi.

Njegove dvije rođendanske želje jesu postati svećenikom i upoznati svoga imenjaka – papu Franju. Svakako možemo reći da Francisco on već sada “vježba” da postane svećenikom. Također, sprema se i posjetiti papu u Vatikanu, spremajući novčiće u svoju kasicu prasicu kako bi platio put.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button