SVECI

Blaženi Ivan Dominici

Današnji je slavljenik blaženi Ivan Dominici, talijanski dominikanac, kardinal i dubrovački biskup. Uživao je veliki ugled u svoje vrijeme. Bio je obnovitelj redovničkoga života, odgojitelj, propovjednik, diplomat i plodan teološki i duhovni pisac.

Ivan Dominici jedan je od firentinskih velikana. Rođen je u gradu na Arnu početkom 1356. godine. Otac nije dočekao rođenje svoga sina Ivana, a majka Paula ostala je udovica s 20 godina. Ivan je s 14 godina zaželio stupiti u dominikanski red koji je tada u Firenci uživao velik ugled, ali se majka tomu usprotivila, pa ga je poslala u Veneciju. Ipak, dvije godine kasnije Ivan je ušao u dominikance. Studirao je u Firenci, Pisi i Parizu. Imao je problema s mucanjem, što nikako nije išlo u prilog njegovoj želji da postane propovjednik. Jednom je u Sieni molio pred slikom sv. Katarine Sijenske i čudesno je oslobođen mucanja. Uskoro je postao prior samostana Santa Maria Novella, a potom i generalni vikar samostana u Veneciji.

Veliki obnovitelj dominikanskoga reda iz 14. stoljeća, Rajmund iz Kapue, u Ivanu je našao velikog suradnika. Obnovio je više samostana, a kad je Rajmund umro, papa je imenovao Ivana za vikara svih reformiranih samostana u Italiji s ovlastima generala. Ivan Dominici pohodio je Svetu zemlju, a poslije toga je postao i profesor Svetoga pisma. Znao je propovijedati i pet puta dnevno. Bio je i u diplomaciji kojom se znao poslužiti za dobro Crkve. Grgur XII. imenovao ga je dubrovačkim nadbiskupom i legatom u Mletačkoj i Đenovskoj Republici, a nakon toga i kardinalom.

Bilo je to i vrijeme žalosnoga raskola kad je Crkva imala trojicu papa. Dominici je nagovorio papu Grgura XII. da se odrekne papinstva kako bi se mogao izabrati novi papa i da se to žalosno razdoblje okonča, što je i učinjeno. Novi je papa izabrao Ivana Dominicija za svoga legata kod njemačkog cara Sigismunda. U toj ga je službi zatekla i smrt u Budimu, na današnji dan 1419. godine. Pripisuju mu se mnoga čudesa. Papa Grgur XVI. proglasio ga je 1832. blaženim.

Vezani članci

hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er