CRKVA

Biskupi Colorada: nema pričesti za zakonodavce koji se zalažu za abortus

Glasanje za zakon koji omogućava ubijanje nerođene djece je “teško grešan postupak”, a svaki katolički zakonodavac koji je to učinio stavio se izvan zajedništva Crkve, rekli su katolički biskupi Colorada.

Biskupi su ovog tjedna izdali otvoreno pismo državnim zakonodavcima, nazivajući HB22-1279, Zakon o reproduktivnom zdravlju (RHEA), “jednim od najekstremnijih zakona o pobačaju u zemlji”. RHEA dopušta pobačaj od začeća do rođenja i iz bilo kojeg razloga, uključujući djetetovu rasu, spol ili invaliditet, rekli su biskupi.

“Prema nekim zakonodavcima koji podržavaju RHEA, ovaj novi zakon je osmišljen kako bi naša država postala odredište za pobačaj i ‘sigurno utočište'”, rekli su. “Očekuju da će trudne majke dolaziti iz okolnih država zbog pobačaja ako se Roe protiv Wadea poništi. Duboku tugu i uznemirenost izaziva saznanje da su neki katolički zakonodavci glasali za to. “Tijekom glasovanja o Zakonu o pravednosti reproduktivnog zdravlja, njihovim je javnim glasovanjem postalo jasno da nekoliko katoličkih zakonodavaca podržava okončanje života nerođene djece i proglašavanje da ‘oplođeno jaje, embrij ili fetus’ nema ‘nezavisna ili izvedena prava’ u Colorado”, nastavili su biskupi.

“Ove nerođene bebe vrijede manje od onih koje su imale dar rođenja, prema ovoj moralno bankrotiranoj logici. Istodobno, željeli bismo javno zahvaliti državnim senatorima Barbari Kirkmeyer, Kevinu Prioli i Jimu Smallwoodu i zastupniku Andresu Picu, katoličkim zastupnicima koji su glasali za zaštitu nerođenih i protiv dopuštanja našoj državi da im oduzme pravo na život dano od Boga. .”

Glasovanje za RHEA, rekli su, bilo je sudjelovanje u teškoj grešnoj akciji jer olakšava ubijanje nedužnih nerođenih beba, a oni katolički političari koji su to učinili vrlo vjerojatno su se stavili izvan zajedništva Crkve.” Prelati su citirali prošlogodišnju izjavu američkih biskupa, “Otajstvo Euharistije u životu Crkve”: “Primiti Tijelo i Krv Kristovu dok ste u stanju smrtnog grijeha predstavlja proturječnost. Osoba koja je svojim djelovanjem prekinula zajedništvo s Kristom i njegovom Crkvom, ali prima Presveti Sakrament, djeluje nesuvislo, istovremeno zahtijevajući i odbacujući pričest. To je dakle protuznak, laž – izražava zajedništvo koje je zapravo prekinuto.”

Pismo, koje je potpisao nadbiskup Samuel J. Aquila iz Denvera; pomoćni biskup Jorge H. Rodriguez iz Denvera; Biskup Stephen J. Berg iz Puebla i biskup James R. Golka iz Colorado Springsa, zaključili su tražeći da se, osim ako se takvi katolički zakonodavci ne pokaju javno i ispovijedaju sakramentalno odrješenjem, dobrovoljno suzdrže od primanja svete pričesti. Brittany Vessely, izvršna direktorica Katoličke konferencije u Coloradu, rekla je u e-mailu da pokajanje zakonodavaca mora biti javno zbog javnog skandala koji su izazvali njihovi glasovi.

Ukazala je na ovaj odlomak biskupskog pisma: Konačno, kada drugi katolici vide javne osobe koje primaju Isusa u takvom duhovnom stanju, njihova odluka da budu vjerni Evanđelju može oslabiti. Katolički političar ili javna osoba koja vodi ili potiče druge na zlo je nepoštovanje duša drugih i ono što Crkva definira kao “skandal”. “Dimenzija skandala uključena u ovu akciju čini ga javnim grijehom, koji druge vodi u grijeh (vidi Katekizam Katoličke crkve, 2284-2287)”, rekao je Vessely. “Pokajanje je logično proporcionalno tom prijestupu. Sastoji se od kajanja poznatog drugima, barem onima koji su možda zavedeni. To podrazumijeva javno priznanje od strane ovih političara da su pogriješili u podržavanju i promicanju građanskog zakona, koji potiče ubijanje nevinih ljudskih bića, te da to ne namjeravaju ponoviti.”

U pismu se navodi da svećenik ili neki drugi službenik koji dijeli pričest ne bi trebao izdvajati zakonodavce koji se vrijeđaju. “Teret odluke [zakonodavaca] ne leži na plećima svećenika, đakona ili izvanrednih euharistijskih službenika laika”, navodi se. “Počiva na savjesti i dušama onih političara koji su odlučili podržati ovaj zli i nepravedni zakon.” piše Aleteia

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er