CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Benedikt XVI.: Što je uvenulo u Njemačkoj, još uvijek cvjeta u Poljskoj

Benedikt XVI.: Što je uvenulo u Njemačkoj, još uvijek cvjeta u Poljskoj “Čak i ako vas, s obzirom na svoje godine i zdravstveno stanje, više ne mogu osobno posjetiti, vaš sam gost srcem“, napisao je Benedikt XVI.

Papa emeritus Benedikt XVI. poslao je 7 . svibnja pismo sjemeništu nadbiskupije Częstochowa, smještenom u gradu na jugu Poljske u kojemu se na osobit način časti slika Crne Gospe, prenosi Nedjelja.ba.

94-godišnji Papa emeritus u svojem je pismu, između ostaloga, napisao: „Pismo iz vašeg sjemeništa, koje su potpisala dvojica prefekta i dekan donijelo je veliku radost mojoj kući. Prekrasno je vidjeti kako u Poljskoj još uvijek cvjeta ono što je u Njemačkoj uvenulo.“

Nastavio je: „Posebno mi se svidjela ilustracija na kojoj se vidi kako brat i ja razgovaramo o sjemeništu i poziv da posjetim sjemenište Nadbiskupije Częstochowa.“

Benedikt XVI. :Čak i ako vas, s obzirom na svoje godine i zdravstveno stanje, više ne mogu osobno posjetiti, vaš sam gost srcem“

„Čak i ako vas, s obzirom na svoje godine i zdravstveno stanje, više ne mogu osobno posjetiti, vaš sam gost srcem“, napisao je Benedikt XVI.

Na ilustraciji, prikazanoj na web stranici sjemeništa, nalazi se fotografija Benedikta XVI. kao pape koji hoda pored svog pokojnog starijeg brata mons. Georga Ratzingera.

benedikt

U govornom oblačiću Benedikt se prisjeća vremena kada su braća bila u sjemeništu u Bavarskoj, na jugu Njemačke. Mons. Ratzinger se pita postoje li takva mjesta danas.

U podnožju ilustracije stoji: „Zapravo postoje! Dođi i vidi. Poziva vas sjemenište nadbiskupije Częstochowa.“

Ovo sjemenište, namijenjeno srednjoškolcima, postoji od 1951. godine.

CNA Deutsch, primijetio je kako ovo nije prvi put da je Benedikt, koji je bio papa od 2005. do 2013., naglasio pad svećeničkih zvanja.

U eseju o krizi u Crkvi iz 2019., Papa emeritus je napisao: „Glede problema priprave za svećeničku službu u bogoslovijama, uistinu je sveprisutan slom onoga što je nekoć bila ova priprava“.

Naveo je da su nakon Drugog vatikanskog sabora „u ne malo bogoslovija, bogoslovi koji su uhvaćeni kako čitaju moje knjige smatrani neprikladnima za svećeništvo“.

Stoga je dodao: „Moje su knjige bile skrivene poput loše literature i čitane samo ispod stola.“

CNA Deutsch je izvijestio kako je broj svećeničkih ređenja u Njemačkoj pao za 60 % tijekom proteklih 20 godina.

U 2019. ta je zemlja zabilježila rekordno niskih 55 ređenja. Kad je budući papa Benedikt XVI. primio sakrament svetog reda 1951., samo je u njegovoj nadbiskupiji München i Freising bilo 45 ređenja.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er