MOLITVEVJERA I DUHOVNOST

Ako se borite protiv raka dojke ovo je vaš nebeski zaštitnik i molitva

Ako se borite protiv raka dojke ovo je vaš nebeski zaštitnik i molitva! O životu svete Agate, ranokršćanske mučenice iz 3. stoljeća, malo se zna, ali njezina se smrt pamti jer je bila najzapamćenije mučeništvo.

Agatha je bila lijepa djevojka koja je umrla za svoju vjeru kad je imala oko 20 godina. U to je vrijeme rimski car Decije izdao edikt kojim je od svih građana Rima zahtijevao da prinesu žrtvu bogovima, za što će dobiti potvrdu kojom se potvrđuje njihova vjernost carstvu i poganskim božanstvima. Neposlušnost naredbi značila bi mučenje, a ako disident i dalje odbija poslušnost, pogubljenje. Lokalni rimski sudac uzeo je drugačiji pogled na edikt i rekao Agati da će odstupiti od carevog edikta u njenom slučaju ako bude imala odnos s njim. Kao vjerna kršćanka, Agatha je odbila grešnu razmjenu i zbog toga je bila zatvorena, pretučena i podvrgnuta mučnom mučenju koje je na kraju uključivalo i odsijecanje njezinih grudi. Usred svoje patnje navodno je rekla: “Okrutni čovječe, zar si zaboravio svoju majku i grudi koje su te hranile, da se usuđuješ da me ovako osakatiš?”

U umjetnosti se često prikazuje s grudima na tanjuru, a upravo se zbog te epizode smatra zaštitnicom svih oboljelih od raka dojke ili drugih bolesti i tegoba dojke. Agata je naposljetku umrla u zatvoru i njezino je ime ovjekovječeno u Prvoj misnoj euharistijskoj molitvi, gdje je se spominje među prvim mučenicima Crkve, piše Aleteia.

Sveta Zelie Martin također je popularna svetica koju se zaziva jer se vjeruje da je umrla od raka dojke. Zastanite na trenutak i pomolite se za sve one koji boluju od raka dojke.

Molitva sv. Agati

Sveta Agato, hrabra ženo, zbog tvoje vlastite patnje bili smo ponukani tražiti tvoje molitve za one od nas koji bolujemo od raka dojke. Pred tebe stavljamo (navedi ime) i molimo te da posreduješ u njihovo ime. Odakle stojiš u zdravlju života vječnoga — sve rane zacijeljene, i sve suze obrisane — moli za (recite svoju nakanu), i sve nas. Molite se da nam Bog podari svoj sveti blagoslov zdravlja i iscjeljenja. A sjećamo se da si bila žrtva mučenja i da si iz prve ruke upoznala ljudsku okrutnost i nečovječnost. Molimo te da moliš za cijeli naš svijet. Zamoli Boga da nas prosvijetli mirom i razumijevanjem.

Zamoli ga da nam pošalje svog Duha spokoja i zamoli ga da nam pomogne podijeliti taj mir sa svima koje susrećemo. Iz onoga što si naučila na vlastitom putu boli, moli Boga da nam da milost koja nam je potrebna da ostanemo sveti u poteškoćama, ne dopuštajući da nas obuzme naš gnjev ili gorčina. Moli da budemo mirniji i milosrdniji. I iz tvoga svetog koraka u našem mističnom tijelu, Crkvi, moli da mi, u našem mjestu i vremenu, zajedno stvorimo svijet pravde i mira. Amen.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er