CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Ako sam kršten i imam odnos s Isusom, zašto mi treba posveta Mariji?

4 razloga da se posvetite Mariji, iako je vaše krštenje sva posveta koja vam je potrebna. To je dobro pitanje: Koja je svrha posvetiti se Mariji kad već imaš temeljnu posvetu koja ti je potrebna, svoje krštenje?

Tijekom cijele godine ljudi se posvećuju , ali studeni je popularno vrijeme za početak procesa koji završava na velike zimske marijanske blagdane. Stoga je sada dobar trenutak da se zapitate: Zašto se uopće posvetiti Mariji?

Evo četiri razloga, za početak.

Prvo: Ne možete imati odnos samo s Isusom jer Isus nije sam. Da biste ga voljeli, morate voljeti i njegovu obitelj: Njegovu majku, Mariju.

Drugo: Isus je svoju majku učinio našom u trenutku kada je pokrenuo kršćansko sljedbeništvo. Dok je umirao na križu, Isus je učinio Mariju majkom svih učenika, preko našeg predstavnika, “učenika kojeg je ljubio”. Prva ju je Crkva štovala kao takvu, kao što vidimo u 12. poglavlju Otkrivenja, koje ju prikazuje kao našu majku. Sveti Augustin (354.-430. po Kr.) rekao je da je ona “jasno majka Kristovih članova”, a nekih 1600 godina kasnije, Katekizam još uvijek govori kako. Budući da je “ona naša majka u redu milosti”, kaže Katekizam, “pobožnost Crkve prema Blaženoj Djevici svojstvena je kršćanskom štovanju”.

Sve to objašnjava kako bismo trebali voljeti našu Blaženu Majku: onako kako volimo svoju majku. Najbolje majke poznaju svoju djecu bolje nego mi sami sebe. Pozivaju nas na najvišu viziju nas samih: onu koju oni vide, a mi ne. Marija je takva, upućuje nas na potrebe drugih, govori nam da slušamo njezina sina, vodi nas izravno k njemu kada sumnjamo u njega, vodi nas u svetohranište kada smo ga izgubili i okuplja svoju obitelj u molitvi.

Treće: Marija je od samog početka znala da je kraljica. Zaboravljamo da je Marija bila prvi čovjek koji je znao da je kraljica. Kraljeve majke bile su kraljice u Starom zavjetu, zbog jednostavne činjenice da su kraljevi u starom svijetu imali više od jedne žene. Majka Davidova sina, Salomona, očito je bila kraljica, kao i majka mesijanskog Davidovog sina. Kad je anđeo rekao Mariji: “Zatrudnjet ćeš i rodit ćeš sina… Gospodin Bog dat će mu prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad Jakovljevim potomstvom dovijeka; njegovo kraljevstvo nikada neće završiti,” znala je točno što to znači za nju – i to je rekla. U svojoj pjesmi “Veliča” ona kaže da je Bog “pogleda na neznatnost službenice svoje. Jer gle, od sada će me svi naraštaji zvati blaženom.” Činjenica da je žena koja je naša majka ujedno i naša kraljica je još jedan razlog da imamo vezu s njom.

Četvrto: Marija je sotonin najveći neprijatelj. Odbacivanje Sotone ključni je aspekt kršćanskog života, počevši od našeg krštenja i nastavljajući se sa svakim Oče naš, Kristovim modelom za kršćansku molitvu koja završava molbom kojom se odbacuje Sotona. U zoru čovječanstva, prema 3. poglavlju Postanka, Bog je predvidio neprekidno neprijateljstvo između Sotone i Evinog “potomstva”. U Otkrivenju 12 saznajemo da to znači: “Sotona je otišao da zarati s ostatkom Evinog potomstva.” Bitka se nastavlja do danas, ali Marija je uvijek tu da se utečemo njezinoj zaštiti. Ukratko, ne možete izostaviti Mariju zbog toga tko je Isus, tko je Marija i tko ste vi. Baš kao što ne možete imati odnos s Isusom, bez Njegove majke.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er