VJERA I DUHOVNOST

5 iznenađujućih otkrića treće fatimske tajne: Razumjeti znakove vremena znači…

5 iznenađujućih otkrića treće fatimske tajne: Razumjeti znakove vremena znači prihvatiti hitnost pokore Godine 2000. tadašnji kardinal Joseph Ratzinger pojasnio je znakove i simbole pronađene u marijanskim ukazanjima

Tijekom prošlog stoljeća pojedinci širom svijeta razvili su teorije koje su imale za cilj dešifrirati skrivenu poruku triju fatimskih “tajni”.

Ipak, sestra Lucija je sama rekla da “tumačenje nije pripadalo “tumačima” nego Crkvi”. Na Crkvi je da tumači različite znakove i simbole Gospe Fatimske kako bi vjernicima dala jasan vodič u razumijevanju onoga što nam Bog želi otkriti, piše Aleteia.

Crkva je upravo to učinila 2000. godine kada je kardinal Joseph Ratzinger, prefekt Kongregacije za nauk vjere, napisao poduži teološki komentar i tumačenje poznate “Treće tajne”.

Bio je zadužen za razjašnjavanje znakova i simbola koji se nalaze u Gospinim objavama, te je napravio neka zapanjujuća otkrića. Evo pet iznenađujućih otkrivenja koja se nalaze u “Trećoj tajni” Gospe Fatimske kako je tumačio kardinal Ratzinger (sada papa emeritus Benedikt XVI.).

Pokora, pokora, pokora! 1. „Ključna riječ ovog trećeg dijela je trostruki vapaj: ‘Pokora, pokora, pokora!’ Pada mi na pamet početak Evanđelja: ‘Obratite se i vjerujte Radosnoj vijesti’ (Mk 1,15). Razumjeti znakove vremena znači prihvatiti hitnost pokore – obraćenja – vjere. Ovo je ispravan odgovor na ovaj trenutak povijesti, obilježen teškim opasnostima prikazanim na slikama koje slijede.”

Središnja poruka Gospe Fatimske bila je “pokora”. Htjela je podsjetiti svijet na potrebu da se odvratimo od zla i popravimo štetu koju su nanijeli naši grijesi. Ovo je “ključ” za razumijevanje ostatka “tajne”. Sve se vrti oko potrebe za pokajanjem.

Iskovali smo plameni mač 2. “Anđeo s plamenim mačem s lijeve strane Majke Božje podsjeća na slične slike u Knjizi Otkrivenja. Ovo predstavlja prijetnju osudom koja se nadvija nad svijetom. Danas izgled da bi se svijet mogao pretvoriti u pepeo morem vatre više se ne čini čistom fantazijom: sam je čovjek, svojim izumima, iskovao plameni mač.

Vizija tada pokazuje moć koja se suprotstavlja sili razaranja – sjaj Majke Božje i, iz toga proizašlih na određeni način, poziv na pokoru.” Ovaj dio ukazanja obično je najneugodniji. Čini se da nas Bog može sve kazniti “plamenim mačem”. Međutim, kardinal Ratzinger ističe da bi “plamteći mač” bio nešto što mi stvaramo (poput atomske bombe) za razliku od bilo koje vatre koja silazi s neba.

Dobra vijest je da vizija bilježi plameni mač “umro u dodiru s sjajem [Gospe”] u vezi s pozivom “Pokora, pokora, pokora”. Blažena Majka ima posljednju riječ i njezin sjaj može zaustaviti svaku kataklizmu.

Budućnost nije postavljena u kamenu 3. „Naglašava se važnost ljudske slobode: budućnost zapravo nije nepromjenjivo postavljena, a slika koju su djeca vidjela ni na koji način nije filmski prikaz budućnosti u kojoj se ništa ne može promijeniti. Doista, cijela poanta vizije je donijeti slobodu na scenu i usmjeriti slobodu u pozitivnom smjeru…

[Vizija] je namijenjena mobiliziranju snaga promjene u pravom smjeru.” Suprotno uvriježenom mišljenju, intenzivne vizije koje je dala Gospa Fatimska nisu pregled onoga što će se dogoditi. One su pregled onoga što bi se moglo dogoditi ako se ne odazovemo Gospinu pozivu na pokoru i obraćenje srca. Još uvijek zadržavamo svoju slobodnu volju i pozvani smo da je koristimo za dobro cijelog čovječanstva.

Krv mučenika je sjeme Crkve 4. „Završni dio ‘tajne’… je utješna vizija, koja nastoji otvoriti povijest krvi i suza Božjoj iscjeliteljskoj sili. Ispod naručja križa anđeli skupljaju krv mučenika i njome oživljavaju duše koje idu Bogu… Kao od Kristove smrti, s njegove ranjene strane, rodila se Crkva, tako i smrt svjedoka je plodonosna za budući život Crkve.

Stoga, vizija trećeg dijela ‘tajne’, isprva tako uznemirujuća, završava slikom nade: nikakva patnja nije uzaludna, a to je patnička Crkva, Crkva mučenika, koja postaje putokaz za čovjeka u njegovoj potrazi za Bogom.” Istina je da vizija sadrži mnogo patnje i opasnosti, ali nije uzalud.

Crkva će možda morati mnogo trpjeti u nadolazećim godinama i to ne bi trebalo biti iznenađenje. Crkva je podvrgnuta progonima od raspeća i naše patnje u sadašnjem vremenu samo će imati dobre učinke u budućnosti.

Uzmi srce. Ja sam pobijedila svijet 5. “‘Moje Bezgrješno Srce će trijumfirati.’ Što to znači? Srce otvoreno Bogu, pročišćeno promišljanjem Boga, jače je od pušaka i oružja svake vrste… Zli ima moć u ovom svijetu… on ima moć jer se naša sloboda neprestano odvodi od Boga. Ali… sloboda izbora zla više nema posljednju riječ… riječ koja prevladava je ova: ‘U svijetu ćete imati nevolje, ali budite ohrabreni; Ja sam pobijedio svijet’ (Iv 16,33).

Fatimska nas poruka poziva da vjerujemo u ovo obećanje.” Da zaključimo, “tajna” Fatime daje nam nadu usred svijeta rastrzanog pohlepom, sebičnošću i ratom. Sotona neće trijumfirati i njegove zle planove osujetit će Bezgrješno Srce Marijino. Možda će biti patnje u bliskoj budućnosti, ali ako se čvrsto držimo Isusa i Njegove majke, ostat ćemo pobjednici.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er