VJERA I DUHOVNOST

Vapaj nadbiskupa Ševčuka: Uništavaju naše crkve i ubijaju naše svećenike

“Moramo učiniti sve kako bi svijet mogao čuti glas crkvi. Da svijet čuje plač Ukrajine!”, poručio je prvi čovjek ukrajinskih grkokatolika. Potresnu poruku uputio je danas nadbiskupa Svjatoslav Ševčuk, poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve.

“Civilno stanovništvo postaje glavnom žrtvom agresije. U bombardiranjima uništavaju našu duhovnu baštinu, crkve, naša duhovna dobra, kulturna blaga. Ubijaju svećenike, volontere, sve one koji na neki način pokušavaju olakšati patnje krvlju natopljenog ukrajinskog naroda”, poručio je u videu nadbiskup kijevsko-halički.

Ševčuk, koji nije iznio konkretne podatke o stradavanju klera i duhovne baštine, podsjetio je kako Ukrajina već drugi tjedan trpi “krvavi, nehumani i okrutni rat” u kojem najviše strada “bespomoćan narod, žene, djeca i stariji”. Stoga su se, dodao je, predstavnici “svih crkvi u Ukrajini” ujedinili u naporima da “obrane i zaštite svoj narod”.

“Ukrajinsko vijeće crkvi i vjerskih organizacija, koje okuplja 95% svih vjerskih zajednica u Ukrajini – s pravoslavnim, katoličkim, protestantskim, islamskim i židovskim predstavnicima – podiže svoj glas u obranu nevinog civilnog stanovništva.”

“Danas se sve naše zajednice, sve župe Ukrajinske grkokatoličke Crkve, pretvaraju u centre za socijalnu pomoć. Gdje je rat, gdje padaju bombe – u Kijevu, Harkivu, Chernihivu, Sumiju, u Mykolaivu – trudimo se učiniti sve”, istaknuo je nadbiskup, opisavši pritom akcije Crkve.

Vezani članci

“S jedne strane spašavamo civilno stanovništvo, a s druge dostavljamo humanitarnu pomoć kako bi ljudima dali hranu i lijekove te ih izvukli iz ratnih zona. U drugim dijelovima Ukrajine otvaraju se nebrojeni centri u kojima primamo izbjeglice te im pružamo potrebnu pomoć.”

“Moramo učiniti sve kako bi svijet mogao čuti glas crkvi. Da svijet čuje plač Ukrajine! Da svijet vidi rijeke krvi i more suza koje se danas izljevaju u zemlji!” poručio je prvi čovjek ukrajinskih grkokatolika.

Nadbiskup Ševčuk podsjetio je kako trenutno u zemlji boravi papin izaslanik kardinal Konrad Krajewski.

“Upravo ovih dana posjećujemo takve centre za pomoć civilnom stanovništvu, kako bi mogli osjetiti blizinu Svetog Oca patnjama ukrajinskog naroda.”

Podsjećamo, kardinal Krajewski, koji je koordinirao i dostavu humanitarne pomoći Ukrajini iz Vatikana, nema određeni datum do kada ostaje u Ukrajini. Sveti Otac ga je uputio da tamo ostane koliko god je potrebno kako bi pružio potporu uime Svete Stolice.

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er