ZANIMLJIVOSTI

21-godišnjak na samrtnoj postelji primljen u karmelićane

Pablo Hidalgo dobio je odrješenje da se pridruži karmelićanima s diskalcima, čime je ispunjena njegova posljednja želja. Papa Franjo primio je od njega pismo nakon njegove smrti. Pablo Alonso Hidalgo bio je pred smrt s 21 godinom. Ipak, uspio je ispuniti svoj san da postane karmelićanin u srijedu 21. lipnja, manje od mjesec dana prije svoje smrti 15. srpnja.

„Želja mi je posvetiti se Bogu i živjeti predajući se Isusu Kristu. Moja bolest brzo napreduje. Od Boga dolazimo i Bogu idemo. Otac će me u svom beskrajnom milosrđu uskoro pozvati da budem s njim”, rekao je, na internetskoj stranici španjolskih karmelićana. Pablo je bio običan mladić, studirao je računalno inženjerstvo na Papinskom sveučilištu u Salamanci. Sudjelovao je u raznim kršćanskim skupinama, kao što su Neokatekumenski put, Hakuna, Effetá i Opus Dei. Međutim, nakon što mu je prije šest godina dijagnosticiran Ewingov sarkom, osjetio je Božji poziv na posvećeni život. Njegov san bio je postati diskalirani karmelićanin, po uzoru na sv. Tereziju od Isusa i sv. Ivana od Križa.

Zahvaljujući posebnom odrješenju, pripušten je redovničkim zavjetima bez uobičajenog punog razdoblja priprave zbog skore smrti. Postao je fra. Pablo María od Križa. Slavlje njegova ulaska u novicijat Reda gore Karmela održalo se u sobi 615 Sveučilišne bolnice Salamanca. „Mogu samo zahvaliti Bogu za ovaj veliki dar koji mi daje naša Majka Crkva preko Karmelskog reda“, rekao je i dodao „Predajem se vašim molitvama“.

Pabla su također pratili njegovi roditelji, njegov duhovnik i učitelj novaka. Svečanost je održana na blagdan svetog Alojzija Gonzage, zaštitnika mladih, pod čijim je zagovorom izvršeno mladomisnikovo posvećenje Bogu.

Njegovo kasnije zavjetovanje zavjeta siromaštva, čistoće i poslušnosti kao fra. Pabla Marije od Križa slavljena je u nedjelju 25. lipnja. Slavlje je predvodio biskup Salamance José Luis Retana u crkvi El Carmen de Abajo u Salamanci. Želio je povezati svoje redovničko ime sa svojom Majkom na nebu i s Kristom raspetim jer je smatrao da je njegova jedina slava “Kristov križ”. Pablo je citirao karmelićanina svetog Tita Brandsmu koji je rekao: “Križ je moja radost, a ne moja žalost.” Poručio je da sebe daje kao “žrtvu ugodnu Bogu”, posebno zamolivši za obraćenje mladih, za jedinstvo Crkve i da se ne boje smrti.

Unatoč poteškoćama i medicinskim tretmanima, Pablo nikada nije dopustio da ga svladaju obeshrabrenje ili očaj. Naprotiv, živio je svoju bolest s herojskim stavom predanosti i povjerenja u Boga. Prema karmelićanskoj web stranici, njegov je moto bio: “Tebi, ljubavi moja, samo tebi pripadam.” Njegovo je svjedočanstvo bilo odraz ljubavi raspetoga i uskrsloga Krista. Smrt u Kristu Pablo se nije bojao smrti, već ju je doživljavao kao konačni susret s Ocem.

“Ono što želim priopćiti je koliko je smrt u Kristu nevjerojatno lijepa, da nije nešto strašno, da je zapanjujuća i da je to tabu za koji vjerujem da ga treba razbiti”, rekao je u intervjuu. Njegova je želja bila “biti s Njim zauvijek”. Brat Pablo je proživio svoje posljednje sate u društvu svojih mladih prijatelja iz raznih katoličkih grupa u kojima je sudjelovao, iz škole, sa Sveučilišta. Pratili su ga u bdijenju klanjanja. Dana 15. srpnja predao je dušu Ocu u karmelskom samostanu San Andrés.

Sprovod mu je slavljen 17. srpnja u istoj crkvi u kojoj je izrekao svoje zavjete, uz nazočnost stotina ljudi koji su se htjeli posljednji put oprostiti od njega. Biskup José Luis Retana predvodio je euharistiju i istaknuo Pablovo sveto i evangelizatorsko poslanje. “Bio je svjedok bezuvjetne Božje ljubavi”, rekao je. Njegova priča dirnula je tisuće ljudi, koji su njegovo svjedočanstvo pratili putem društvenih mreža i medija. Njegov primjer bio je izvor nadahnuća i obraćenja za mnoge mlade koji su ga pratili svojim molitvama i svojom prisutnošću.

Dana 29. srpnja 2023. godine generalni prior Karmelskog reda vlč. Míceál O’Neill, O.Carm., službeno je papi Franji poslao pismo koje je fra. Pablo María de la Cruz pisao je Njegovoj Svetosti. U pismu je fra. Pablo je obećao pratiti Papu na Svjetskom danu mladih u Lisabonu kroz njegove molitve i predanje njegova života. S obzirom na okolnosti njegove smrti, možemo se nadati da je ispunio to obećanje s neba.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er