VJERA I DUHOVNOST

Znate li što su tri sveta ulja?

Crkva koristi tri sveta ulja: bolesničko, katekumensko i krizmeno. Prva dva su blagoslovljena, a biskup posvećuje treći, obično tijekom godišnje mise krizmanika. Svaki od njih ima posebnu svrhu u Crkvi.

Ulje bolesnika Bolesničko ulje, a to je čisto maslinovo ulje, koristi se za sakrament bolesničkog pomazanja. Iako se idealno slavi sa zajednicom tijekom mise za bolesničko pomazanje, ovaj se sakrament može podijeliti u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu. Svećenik polaže ruke na bolesnu ili stariju osobu, izgovara posebne molitve i maže je stavljanjem ulja u znaku križa na čelo i ruke. Po ovom sakramentu Bog daje bolesniku milost i snagu za podnošenje bolesti ili nemoći. Osim toga, mnogi su katolici svjedočili moći ovog pomazanja da donese duhovno, emocionalno, pa čak i fizičko iscjeljenje, piše Simply Catholic

Ulje katekumena I odrasli i dojenčad prije krštenja mažu se katekumenskim uljem, koje je također čisto maslinovo ulje. Za odrasle, ovo pomazanje prije krštenja često se odvija tijekom posebne ceremonije inicijacije kada se osoba počinje pripremati za sakrament krštenja. Na početku procesa poznatog kao Obred kršćanske inicijacije za odrasle (RCIA), svaka osoba koja se priprema za inicijaciju pomazuje se uljem katekumena.

Ovaj se obred najčešće odvija za vrijeme mise, prije svete pričesti. Svećenik ili đakon pomazuje katekumene. Zatim se moli da im Bog ulije mudrost za razlučivanje i snagu potrebnu za izbjegavanje zla tijekom njihova ispitivanja katoličke vjere i njihove pripreme za život s Kristom. Na sličan način, dijete se pomazuje neposredno prije primanja vode krštenja. Ovo pomazanje treba pomoći djetetu odvratiti zlo, izbjeći iskušenje i posjedovati vjeru potrebnu za nošenje Kristova križa kroz život.

Vezani članci

Krizmano ulje Treće ulje, krizmeno ulje, je maslinovo ulje pomiješano s balzamom. Ulje simbolizira snagu, a mirisni balzam predstavlja “miris Kristov” (2 Kor 2,15). Pomazanje krizmanim uljem označava dar Duha Svetoga. Koristi se za posvećivanje nekoga ili nečega Božjoj službi. Svake smo godine svjedoci korištenja svete krizme kada se krizmaju mladi, te na Vazmenom bdijenju kada se krizmaju odrasli nakon krštenja. Biskup krizmanim uljem ocrtava znak križa na čelu potvrđenika i kaže: “[Ime], primi pečat dara Duha Svetoga.” Krizmano ulje također je dio obreda krštenja. Nakon krštenja djeteta vodom i prije no što ono primi bijelu odjeću, na tjemenu djetetove glave ucrtava se križ krizmenim uljem, što ga označava kao kršćanina.

Pomazanje po glavi dijeli se i kod krštenja odrasle osobe ako osoba odmah ne primi sakrament potvrde. Krizmano ulje koristi se i kod svećeničkog ređenja (sakramenta reda) i biskupskoga posvećenja. To je pomazanje koje se koristi prilikom posvete crkve i blagoslova oltara i posuđa koje se koristi na misi. Misa krizmana Svake godine mjesni biskup za vrijeme krizmene mise blagoslovi dovoljno novih ulja za svaku župu.

Sveta ulja se zatim prevoze u pojedine župe, gdje su dostupna za korištenje tijekom te godine. Iako biskup ne može biti fizički prisutan na svakom krštenju ili krizmi u svojoj biskupiji, može biti simbolično prisutan kroz sveta ulja koja blagoslivlja. Nakon liturgije riječi slijedi blagoslov ulja. U formalnoj procesiji, maslinovo ulje se nosi naprijed u posebnim žarama; Prvo se prikazuje bolesničko ulje, potom katekumensko ulje i na kraju krizmeno ulje.

Biskup moli i blagoslivlja svako ulje pojedinačno. Ritual stvaranja i posvećivanja svete krizme razlikuje se od ostalih. Da bi ga napravio, biskup miješa ulje iz balzamove biljke s maslinovim uljem da označi prisutnost Duha Svetoga, a zatim izgovara molitvu da ga posveti. Jednom blagoslovljena na ovaj način, krizmena i druga ulja više nisu obične pomasti. Umjesto toga, oni su sveti, dragocjeni dar od Boga Crkvi, označavajući čišćenje i jačanje, ozdravljenje i utjehu te životvornu milost Duha Svetoga.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er