CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Znate li koliko traje uskrsno vrijeme?

Znate li koliko traje uskrsno vrijeme? Uskrs na mnogo različitih načina nadmašuje korizmeno doba. Uskrs je punih 10 dana duži od korizme, dajući kršćanskom narodu 50 dana da se okupljaju u slavi uskrsnuća Isusa Krista.

Uskrsno doba traje 50 dana, a završava na blagdan Duhova.
Uskrs na mnogo različitih načina nadmašuje korizmeno doba, piše Aleteia. Uskrs je punih 10 dana duži od korizme, dajući kršćanskom narodu 50 dana da se okupljaju u slavi uskrsnuća Isusa Krista. Zanimljivo je kako su kršćani stvorili uskrsno doba na temelju broja dana koji su vodili do židovskog blagdana Duhova.

To je zato što su apostoli primili dar Duha Svetoga na taj židovski blagdan, kako se pripovijeda u Djelima apostolskim, “Kad je napokon došao dan Pedesetnice, svi su bili zajedno na istome mjestu. I eto iznenada šuma s neba, kao kad se digne silan vjetar. Ispuni svu kuću u kojoj su bili. I pokažu im se kao neki ognjeni razdijeljeni jezici te siđe po jedan na svakoga od njih. Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti.” (Djela 2,  1-4).

Duhovi su u Bibliji identificirani kao zaključak židovske žetve. Knjiga Levitskog zakonika objašnjava kako treba računati proslavu ovog blagdana, „”A počevši od sutrašnjega dana po suboti – dana u koji donesete snop za žrtvu prikaznicu – nabrojte punih sedam tjedana. Onda na dan po sedmoj suboti, na Pedesetnicu, prinesite Jahvi novu žrtvu. ”(Levitski zakonik 23, 15-16).

Kao rezultat toga, blagdan Duhova za kršćane održava se 50 dana nakon Uskrsne nedjelje i označava završetak uskrsnog doba.

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm

Vezani članci

Back to top button