VJERA I DUHOVNOST

Koliko dugo je Isus prisutan u euharistiji nakon što smo se pričestili?

“Moramo odati poštovanje prema našem Gospodinu” Veliko blago Katoličke Crkve je euharistija – sam Isus skriven pod prilikama kruha i vina.

Vjerujemo, kao što Katekizam kaže, da je „u najsvetijem sakramentu euharistije ‘tijelo i krv, zajedno s dušom i božanstvom, Gospodina našega Isusa Krista i stoga cijeli Krist uistinu, stvarno i suštinski sadržan’” (KKC 1374).

Osim toga, ova stvarna Kristova prisutnost u Euharistiji ne prestaje odmah kada ga primimo u vrijeme pričesti. Katekizam dalje objašnjava kako: “Kristova euharistijska prisutnost počinje u trenutku posvećenja i traje sve dok postoji euharistijska vrsta” (KKC 1377). Što to znači kada ga primimo na usta? Koliko dugo Isusova stvarna prisutnost ostaje u našim tijelima?

Poznata je priča iz života svetog Filipa Nerija koja pomaže odgovoriti na to pitanje. Jednog dana dok je slavio misu, jedan je čovjek primio svetu pričest i rano izašao iz crkve. Činilo se da čovjek nema obzira prema Prisutnosti u sebi i stoga je Philip Neri odlučio iskoristiti ovu priliku kao trenutak poučavanja. Poslao je dva ministranta s upaljenim svijećama da prate čovjeka izvan crkve. Nakon nekog vremena hodajući ulicama Rima, čovjek se okrenuo i vidio kako ga i dalje slijede. Zbunjen, čovjek se vratio u crkvu i upitao Filipa Nerija zašto je poslao ministrante.

Sveti Filip Neri je odgovorio: „Moramo odati poštovanje prema našem Gospodinu, koga nosite sa sobom. Budući da Ga zanemariš obožavati, poslao sam dva ministrantica da zauzmu tvoje mjesto.” Čovjek je bio zapanjen odgovorom i odlučio je biti svjesniji Božje prisutnosti u budućnosti.

Općenito se pretpostavlja da hostija ostaje oko 15 minuta nakon primanja. To se temelji na jednostavnoj biologiji i odražava izjavu Katekizma da Kristova prisutnost “traje sve dok postoji hostija”. Zbog toga su mnogi sveci preporučili 15 minuta molitve nakon primanja euharistije kao zahvalu Bogu. To duši omogućuje da uživa u Božjoj prisutnosti i da ima istinski “srce-srce” s Isusom.

U našem užurbanom svijetu često je teško ostati dugo nakon mise, ali to ne znači da ne možemo izmoliti barem kratku molitvu zahvale. Glavna stvar je da se trebamo sjetiti da Isusova prisutnost u euharistiji ostaje s nama nekoliko minuta i predstavlja nam posebno vrijeme kada možemo razgovarati s našim Gospodinom i osjetiti njegovu ljubav u nama piše Aleteia

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er