SVIJET

Zlo koje se više ne skriva: “Sotonski” kip u zgradi suda u New Yorku simbol je podrške pobačaju

Neobični novi zlatni kip koji stoji na vrhu zgrade suda u New Yorku izazvao je kontroverze, a mnogi diljem zemlje reagirali su na njezino otkrivanje sa šokom i gađenjem. Jedan medij ga je čak nazvao “sotonskom zlatnom meduzom”.

Prema riječima umjetnika koji je izradio kip, to je simbol osnaživanja žena i izraz “podrške pobačaju”. “Sotonske” slike na koje su mnogi ukazivali vrlo su slične onima koje koristi skupina za pobačaj posvećena zabrani religije na javnom trgu, piše CNA

No što na to sve kaže umjetnik? Ženski kip sa zlatnim rogovima pod nazivom “SADA” izradila je pakistanska umjetnica Shahzia Sikander. 53- godišnja umjetnica, godinama je bila utjecajna njujorška umjetnica, koja je 2017. služila u Gradonačelničkoj savjetodavnoj komisiji za gradsku umjetnost, spomenike i obilježja u New Yorku. Sikander, koja se sama opisuje kao “građanku svijeta”, kaže da njezin rad ima za cilj preuzeti klasične i indo-perzijske stilove i prožeti ih modernim feminističkim infleksijama.

Prema njezinim riječima, kip je naručen kao dio “kulturnog obračuna” kako bi se bolje predstavili “društveni običaji 21. stoljeća” u javnim prostorima, izvijestio je New York Times. Opisala je svoj kip kao “žestoku ženu” i “oblik otpora”. Naslov “SADA” ima za cilj skrenuti pozornost na Sikanderovo uvjerenje da je sada potreban žestok ženski otpor, nakon smrti prve sutkinje Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg i otkako je nacionalno pravo na pobačaj eliminirano poništavanjem Roe v. Wade u lipnju 2022 na blagdan Presvetog Srca Isusova.

Rogovi poput koze

Na vrhu glave statue ispred sudnice nalaze se velike pletenice koje se uvijaju u obliku kozjih rogova. Prema Sikanderu, rogovi označavaju “suverenitet” i “autonomiju”. Na kanalu Fox News, komentator Tucker Carlson osudio je kip kao “demonski”. Kip s rogovima ima sličnosti sa slikom “Baphometa” nalik na kozu, koju koristi Sotonski hram (TST), samoopisana “neteistička” vjerska organizacija koja se često uključuje u političke prosvjede protiv javnog izražavanja vjere. Sotonski hram, iako koristi sotonističke slike, navodi u često postavljanim pitanjima na svojoj web stranici da ne vjeruje u Sotonu, ironično, zar ne?

Posljednjih godina TST je tužio države sa značajnim ograničenjima pobačaja, rekavši da ti zakoni krše “religijsko pravo” grupe da prakticira svoj “ritual pobačaja“. Organizacija je također prosvjedovala protiv molitve u školi i slika kršćanske tematike izloženih na javnom prostoru.

Ovratnik od čipke

Kip nosi čipkasti ovratnik oko vrata, za koji je Sikander objasnila da nalikuje ovratniku koji je nosila pokojna sutkinja Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg. Ginsburg, koja je umrla 2020. i bila sutkinja na Vrhovnom sudu 27 godina, mnogi aktivisti za pobačaj, poput grupe “Ruth Sent Us”, vidjeli su kao simbol ženskog osnaživanja, pa čak i kao simbol samog pobačaja.

Web stranica “Ruth Sent Us” navodi da je njihova misija borba protiv Vrhovnog suda koji nazivaju “rasističkom i mizoginom teokracijom”. Skupina je organizirala prosvjede ispred domova sudaca Vrhovnog suda i unutar katoličkih crkava tijekom mise.

Spomenik ‘anti-spomenik’

Od 1900. zgrada suda u New Yorku prikazuje zbirku statua ljudi značajnih za razvoj prava, uključujući Mojsija, bizantskog cara Justinijana i Konfucija. New York Times objavio je blistav prilog o novom kipu, pod naslovom “Prekini Mojsija i Zoroastera: Manhattan ima novu ženu zakonodavca”.

Prikazujući golu, rogatu žensku sliku, Sikander je rekla da je htjela prekinuti tradiciju. “Oduvijek sam imala afiniteta prema anti-spomeniku u svojoj praksi”, objasnila je Sikander u umjetničkoj izjavi objavljenoj na web stranici Madison Square Park Conservancy. Objašnjavajući golotinju figure, Sikander je rekla da je “tijelo moćan alat koji nosi svoju društvenu konstrukciju. Također može funkcionirati kao mjesto otpora.” Kip se uzdiže na vrhu lotosovog cvijeta.

Sestrinska statua ‘Svjedok’

Kip u zgradi suda jedan je dio para, a njegova sestrinska statua “Svjedok” izložena je u obližnjem Madison Square Parku. Kip u parku identičan je svom paru osim suknje s kolutima, koja bi trebala podsjećati na kupolu suda u New Yorku. Duž suknje s obručima figure nalaze se mozaički vrtlozi koji ispisuju riječ “Havah”. Hebrejska, arapska i urdu riječ, prijevodi za “Havah” se razlikuju. Za Sikandera, prijevodi “Havah” kao “disati”, “biti” i ime “Eva” odgovaraju njezinoj namjeri. Za nju, “Havah” znači “disati, dodati zraka, promijeniti priču.”

The Art Newspaper izvijestio je da je Sikander rekla kako se nada da će njezini kipovi biti ikone otpora, rekavši: “Eva je također prva prekršiteljica zakona, zar ne?” Dvije će statue ostati u New Yorku do lipnja, kada će biti izložene u Houstonu.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er