VJERA I DUHOVNOST

Zašto se sv. Janja u ikonografiji prikazuje sa janjetom u naručju?

Sveta Agneza (Janja) Rimska, čiji je blagdan 21. siječnja, često se u sakralnoj umjetnosti prikazuje s janjetom. I ne samo to, svake se godine na njezin blagdan blagoslivljaju janjci, a od njihove se vune izrađuje palij, bijelo ruho poput marame koje se nosi preko misnice biskupa metropolita.

Prije svega, primarna veza između svete Agneze (Janje) Rimske i janjadi je njezino ime, “Agnes”. Latinska riječ za janje je agnus, i kao rezultat toga, njezino ime znači “janje”. Nadalje, postoji srednjovjekovna priča iz Zlatne legende koja pojačava ovu vezu, prisjećajući se događaja koji se dogodio nakon njezine smrti, piše Aleteia.

Dogodilo se da kada su prijatelji svete Janje jedne noći bdjeli uz njezin grob, vidjeli su veliko mnoštvo djevica odjevenih u zlatne i srebrne haljine, i velika je svjetlost sjala pred njima, a s desne strane bilo je janje još bijelo od snijega, a vidjela je i svetu Janju među djevicama koja je rekla svojim roditeljima:

“Pazite i gledajte da me više ne oplakujete kao mrtvu, nego budite radosni sa mnom, jer sa svim ovim djevicama Isus Krist mi je dao najsjajnije prebivalište i obitavalište, i s njim sam sjedinjen na nebu, koga sam na zemlji ljubila svojom mišlju.” U ovoj priči prisustvo janjeta simbolizira čistoću, a odnosi se na čistoću njenog života. Otada se sveta Janja gotovo uvijek prikazuje s janjetom, a na njezin se blagdan i dalje blagoslivljaju janjci.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er