ZANIMLJIVOSTI

10 zanimljivosti o pokojnoj sestri Andre – Ovo je bila tajna njezinog dugog života

Nakon smrti francuske časne sestre Andre koja je u trenutku smrti imala 118 godina i bila je najstarija osoba na svijetu, prema Guinnessovoj knjizi rekorda, donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o inspirativnoj stogodišnjakinji:

1 POZNAVALA JE SVIJET PRIJE SVJETSKIH RATOVA Po rođenju nazvana Lucile Randon, sestra Andre rođena je na jugu Francuske desetljeće prije početka Prvog svjetskog rata 11. veljače 1904.

2 BILA JE RANORANILAC Nakon godina provedenih u molitvi s. Andrea nije ljenčarila u krevetu. Budila se rano i doručkovala u 7 sati, a zatim je svako jutro išla na misu, čak i kad više nije vidjela.

3 BILA JE AMBICIOZNA S. Andre si je postavila izazov oboriti rekord Jeanne Calment, najstarije živuće osobe u Francuskoj koja je umrla u dobi od 122 godine, rekao je za France 24 direktor komunikacija David Tavella iz njezina doma za umirovljenike u Toulonu.

4 BILA JE PRILIČNO UMORNA “Razmišljam da izađem iz ovog posla, ali mi ne dopuštaju”, rekla je u intervjuu za AFP za svoj 118. rođendan.

5 IMALA JE NEKOLIKO SNAGA I SLABOSTI U istom izvješću također je podijelila nešto o svojim karakteristikama i načinu na koji su je doživljavali: “Uvijek su mi se divili zbog moje mudrosti i inteligencije, ali sada je ljude manje briga jer sam tvrdoglava.” Međutim, također je bila poznata po svojoj duhovitosti, jednom je izjavila da se “nada da Bog neće biti prespor”, kada joj poželi dobrodošlicu kući.

6 KAKO JE PRONAŠLA SREĆU Prije nego što se pridružila Kćerima milosrđa, s. Andre je radila kao guvernanta u Parizu, što je smatrala jednim od najsretnijih razdoblja u svom životu. Također je provela mnogo godina brinući se za siročad i starije osobe prije nego što je 1944. postala s. Andrea — “Andre” je ime njezina pokojnog brata. Međutim, izjavila je da je za nju “svakodnevna sreća to što može otići i moliti se”.

7 DOBILA JE JAKO POSEBAN ROĐENDANSKI DAR U 115. S prebivalištem u regiji Provansa-Alpe-Azurna obala, proglašena je počasnom građankom grada Toulona 2019. No, također je primila pismo i blagoslovljenu krunicu od pape Franje na svoj 115. rođendan.

8 POBIJEDILA JE COVID-19 Među impresivnim statistikama povezanim s časnom sestrom, ona je također postala najstarija živuća osoba na svijetu koja je preživjela COVID-19 nakon što je pobijedila bolest nekoliko tjedana prije nego što je napunila 117 godina. Srećom nije imala simptome, samo malo umora. Međutim, također je podijelila kako se osjeća u vezi s virusom: “Ne, nisam se bojala jer se nisam bojala umrijeti.”

9 PILA JE ČAŠU VINA SVAKI DAN Prema riječima članova njezina doma za umirovljenike, voljela je pojesti nekoliko bombona i čokoladu, a pila je i čašu vina svaki dan. Njezin se rođendan obično slavio uz kombinaciju porta i čokolade. Iako je njezina tajna dugog života bila “moliti se i piti šalicu čokolade svaki dan”.

10 BILA JE JEDNA OD MNOGIH STOGODIŠNJAKA U RODNOJ FRANCUSKOJ S. Andre živjela je u zemlji koja prema INSEE-u ima više od 21.000 stogodišnjaka — što nije loše za zemlju s nešto više od 67 milijuna stanovnika.

FOTO: NICOLAS TUCAT | AFP

Aleteia

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er