SVIJET

Progoni kršćana širom svijeta sve su snažniji i učestaliji!

Razmjeri progona kršćana u svijetu posljednjih su godina dosegli vrhunac, proizlazi iz najnovijih podataka humanitarne zaklade “Open Doors” objavljenih 18. siječnja, a prenosi Kathpress.

Humanitarna zaklada “Open Doors” već trideset godina objavljuje popis 50 zemalja s najtežim progonima kršćana. Porast progona zaklada smatra “uzbunjujućim”.

Samo od 1. listopada 2021. do 30. rujna 2022. u svijetu je zbog vjere ubijen najmanje 5.621 kršćanin!

Prema navodima Zaklade, više od 360 milijuna kršćana diljem svijeta trpi “visoki” intenzitet progona i diskriminacije. Posebice u Nigeriji, koja je na najnovijoj ljestvici zaklade zauzela 6. mjesto po težini progona, kao i u cijeloj subsaharskoj Africi, razmjeri progona kršćana snažno su se pojačali.

Progoni kršćana u 2022. / Foto: Open Doors

Nadalje, sve izraženiji autoritarni karakter režima i ideološki nacionalizam zaoštravaju progon i diskriminaciju, kojima su u velikoj mjeri izloženi kršćani u 76 država. Svaki sedmi kršćanin na svijetu, tvrdi zaklada “Open Doors”, izložen je u “velikoj mjeri” progonu ili diskriminaciji, od toga svaki peti u Africi, gotovo svaki drugi u Aziji i svaki petnaesti u Latinskoj Americi.

Kršćani su 1993. bili u “visokoj” ili “krajnjoj” mjeri izloženi progonima u 40 zemalja, a ta se brojka u 2023. gotovo udvostručila.

Progoni kršćana nikad nisu bili snažniji!

Samo u 50 zemalja navedenih na popisu, 312 milijuna kršćana izloženo je “vrlo visokoj” ili “krajnjoj” mjeri progona, navodi zaklada: “Dugoročna događanja zabrinjavaju nas, jer progoni i povrede vjerskih prava nikad nisu bili tako snažni kao danas”, izjavio je Kurt Igler, ravnatelj zaklade Open Doors za Austriju.

Podsjetio je da zaklada indeksom progona kršćana već 30 godina upozorava na položaj milijuna kršćana izloženih različitim oblicima kršenja prava. Ti podatci omogućuju usmjeravanje pomoći na one koji su u najvećoj potrebi.

Igler je pozvao zapadne vlade na veći angažman u zaštiti progonjenih kršćana.

“Još uvijek se progon kršćana diljem svijeta ne shvaća kao ono što stvarno jest: jedan od najvećih skandala današnjice vezanih za ljudska prava”, zaključio je Igler, uz poziv austrijskim političarima i javnosti da “ne šute više o tome i da se još snažnije nego do sada zauzmu za obespravljene”.

Sjeverna Koreja na prvom mjestu s rekordnim brojem “bodova”

Prema objavljenom indeksu, nakon što je prošle godine Afganistan bio na prvom mjestu zemalja najopasnijih za kršćane, ove je godine prvo mjesto opet zauzela Sjeverna Koreja. Afganistan je, prema najnovijem popisu, na devetom mjestu.

Prema izračunu zaklade “Open Doors”, Sjeverna Koreja je skupila 98 “bodova”, što je najveći broj od početka računanja. Jedan od razloga tome je i novi “zakon protiv reakcionarnog mišljenja”, koji je omogućio otkrivanje crkava skrivenih u kućama i uhićenja kršćana.

Uhićenje pritom znači likvidaciju ili cjeloživotnu kaznu u brutalnim logorima za političke zatočenike, u kojima zatočeni jedva dobivaju nešto hrane, a izloženi su mučenjima i seksualnom nasilju, pojasnila je zaklada.

Posebno je dramatično stanje u subsaharskoj Africi, koju je zahvatio val vjerski motiviranog nasilja, počevši s Nigerijom, koja se nalazi na 6. mjestu indeksa. Samo u Nigeriji broj vjerski motiviranih ubojstava porastao je u godinu dana s 4.650 na 5.014, što je 89% svih vjerski motiviranih ubojstava na cijelome svijetu, prenosi hkm.hr

U Kini je zatvoreno najviše crkava i crkvenih ustanova

U zemljama s autoritarnim režimima poput Kine (16. mjesto) bilježe se težnje vlasti za “potpunom kontrolom ukupnog crkvenog života, koji nastoje ugušiti strogim zakonima i ideološkim nacionalizmom”, tvrdi zaklada.

Kao primjer navodi se zakon donesen u Kini u ožujku 2022., koji širenje vjerskih sadržaja na internetu dopušta jedino registriranim, a time i podobnim, vjerskim zajednicama i nevladinim organizacijama. Time je mnogim kršćanima onemogućen pristup bogoslužju putem interneta kao i kršćanskoj literaturi, uključujući i Bibliju. Prekršitelje čekaju velike zatvorske kazne.

Kina je, prema podatcima zaklade “Open Doors”, ponovno na čelu popisa zemalja u kojima je uništen ili zatvoren najveći broj crkava i crkvenih ustanova.

Progoni i u Latinskoj Americi i Indiji

Snaženje autoritarnog karaktera vlasti bilježi se i u mnogim zemljama Latinske Amerike, usporedo sa sve većim neprijateljstvom naspram crkvama i kršćanstvu. Nikaragva se po prvi put našla na popisu pedeset zemalja opasnih za kršćane, zauzimajući posljednje, pedeseto mjesto. Kolumbija je na 22. mjestu, Meksiko na 38. a Kuba na 27. mjestu. U Nikaragvi i na Kubi crkveni su vođe izloženi pritiscima i uhićenjima, pojačan je nadzor crkvenih struktura, odbijaju im se registracije i dozvole, a zapljenjuju zgrade.

U Indiji, koja se na indeksu najopasnijih zemalja za kršćane našla na 11. mjestu, kršćani su zbog zakonskih odredaba protiv obraćenja u dvanaest saveznih država izloženi proizvoljnim uhićenjima s mogućom kaznom do deset godina zatvora.

U posljednjih godinu dana, u Indiji je uhićeno više od 1.700 kršćana, izračunala je zaklada, koja upozorava i na stalne napade na kršćane od strane radikalnih Hindusa. Zaklada “Open Doors” smatra posebno žalosnom činjenicu da se broj kršćana na Bliskom istoku i dalje smanjuje, unatoč tome što ih je posljednjih godina manje ubijeno. U “kolijevci kršćanstva” mnogi gube nadu, “tvrda kora diskriminacije i siromaštva teško se podnosi, a posebice je to slučaj kod mladih ljudi koji ondje kao vjernici ne vide budućnost”, zaključuje zaklada “Open Doors”.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er