ZANIMLJIVOSTI

Započela je jubilarna godina Terezije iz Lisieuxa – sv. Male Terezije

Započela je jubilarna godina Terezije iz Lisieuxa – sv. Male Terezije UNESCO slavi ovu veliku katoličku sveticu, obilježavajući 100. obljetnicu njezine kanonizacije i 150. obljetnicu njezina rođenja.

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) službeno obilježava 150. obljetnicu rođenja Thérèse Martin – svete Thérèse od Lisieuxa. Rođena 2. siječnja 1873., postala je redovnica karmelićanka i živjela je do svoje 24. godine u klauzurnom karmelićanskom samostanu u Lisieuxu, u francuskoj Normandiji.

8. siječnja istovremeno su otvorena Sveta vrata bazilika u Lisieuxu i Alençonu, označavajući početak godine. Činom je predsjedao biskup Bayeuxa i Lisieuxa mon. Habert. U poslijepodnevnim satima slavljena je prva misa za hodočasnike. Otac Thierry Hénault-Morel, rektor svetišta u Alençonu (Thérèsein rodni grad), objašnjava da “svake dvije godine UNESCO odaje počast osobama koje su, svaka na svoj način, djelovale i nastavljaju raditi na području obrazovanja, promicanja žena, kulture, znanosti i izgradnje mira.”

UNESCO se također nada da će ova počast donijeti veću vidljivost i pravdu ženama koje su promicale vrijednosti mira kroz svoje radove. S obzirom na slavu Terezije iz Lisieuxa u katoličkoj zajednici (grad Lisieux je drugo mjesto hodočašća u Francuskoj nakon Lourdesa), proslava njezina rođendana može biti prilika da se istakne važna uloga žena u društvu.

Također pojačava UNESCO-ov naglasak na važnosti kulture u promicanju univerzalnih vrijednosti i kao vektora međureligijskog dijaloga: posthumno objavljena djela karmelske svetice, mističarke i crkvene naučiteljice smatraju se jednako važnima kao i ona drugih Francuskih pisaca 19. stoljeća, uključujući Émile Zolu i Guya de Maupassant.

Sv. Terezija iz Liseuxa živjela je na vrhuncu industrijske revolucije. I premda je u Karmel ušla 1888. sa samo 15 godina (i umrla 1897., samo 9 godina nakon što je postala redovnica), “njezina djela pokazuju cjeloviti humanizam koji se zalaže za solidarnost, pravdu i mir među narodima, u služba poziva na univerzalnu ljubav”, stoji u priopćenju UNESCO-a.

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er