EUROPAVIJESTI

Događa se ono na što je Viktor Orban upozoravao: Von der Leyen obećava novčane potpore onima koji prime migrante

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nada se da će gotovim novcem moći uvjeriti 27 država članica Europske unije za primanje afganistanskih izbjeglica. Pritom obećava izdašnu financijsku potporu zemljama koje se odluče na primanje tražitelja azila s područja Afganistana, prenosi Remix.

Poznata po podržavanju radikalnih migracijskih politika, von der Leyen je u subotu iznijela navedeno stajalište, govoreći na skupu organiziranom za afganistanske zaposlenike u EU u španjolskoj zračnoj bazi Torrejon. Skupu su prisustvovali i predsjednik Vijeća Europe Charles Michel i španjolski premijer Sánchez.

“Pozivam sve države koje su sudjelovale u misijama u Afganistanu – europske i sve druge – da zajamče dovoljne migrantske kvote kako bismo kolektivno mogli pomoći onima kojima je potrebna zaštita”, rekla je von der Leyen.
“Komisija je spremna razmotriti financijske potpore potrebne za podršku država članica koje će ponuditi izbjeglicama smiještanje na njihovom teritoriju”, dodala je.

Trenutno nije u potpunosti jasno koje su države članice EU pristale na shemu prema kojoj bi se afganistanski tražitelji azila smjestili na europskom tlu, a koje su zemlje to odbile učiniti. Ponuda velikih novčanih iznosa kao način uvjeravanja vladajućih u europskim državama nije nikakva novina za EU. Tijekom prve europske migrantske krize 2016. Unija je dala milijarde eura turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu u nadi da će on zaustaviti milijune migranata s Bliskog istoka. Na taj je dogovor ranije upozoravao mađarski premijer Viktor Orbán.

Vezani članci

Ranije ove godine EU je pristao produljiti migracijski sporazum s Turskom, dogovorivši isplatu od dodatnih 3 milijarde eura tijekom idućih nekoliko godina.

Podsjećamo da su od Madrida do Moskve političari i državni vođe upozorili na opasnost primanja velikog broja tražitelja azila s područja Afganistana s argumentom da bi prirast migranata mogao povećati izglede za buduće terorističke napade na europskom tlu. Čelnici Višegradske četvorke (Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka), Santiago Abascal, Marine Le Pen, Matteo Salvini, slovenski premijer Janez Janša i ruski predsjednik Vladimir Putin neki su od onih koji pozivaju na oprez pri primanju afganistanskih izbjeglica.

Sebastian Kurz je za medije izjavio kako je Austrija “već primila preko 40 000 Afganistanaca u posljednjih nekoliko godina. Jedna smo od zemalja s najvećim afganistanskim zajednicama.” Kasnije je objavio kako “postoje veliki problemi s njihovom integracijom u društvo i stoga se protivimo daljnjem primanju migranata iz Afganistana”.

Mediji su tijekom proteklih dana objavili kako su radikalni islamisti, deportirani kriminalci i pojedinci za koje se vjeruje da su bili članovi talibanske skupine uspjeli ući u Europu tijekom masovne evakuacije koja je u tijeku u zračnoj luci u Kabulu.

Tako se jedan ranije iz Njemačke deportirani Afganistanac zbog počinjenja teških zločina, uspio ukrcati na zrakoplov za Europu, a što je otkriveno tek kad je sletio u Njemačkoj.

U Ujedinjenom Kraljevstvu zabilježen je slučaj Afganistanca kojem je Britanija zabranila letenje. Ukrcao se na evakuacijski zrakoplov u Kabulu i sletio u Birminghamu. Nakon kraćeg zadržavanja u zračnoj luci dopušteno mu je ući u Britaniju.

www.medjugorje-news.com

Izvor
narod.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button