VJERA I DUHOVNOSTZANIMLJIVOSTI

Vjersko podrijetlo čestitke “Sretan Božić!”

Postoji nešto tako lijepo što odiše zajedništvom kada uzviknemo “Sretan Božić!” Bilo da svoje želje dijelimo s voljenima ili strancima na ulici, teško je ne osjetiti malo uzvišenosti.

Kada je riječ o podrijetlu izraza, nedavno je u arhivima Herefordske katedrale u Engleskoj, došlo do otkrića koje bi moglo malo rasvijetliti tu stvar. Donedavno se vjerovalo da iza te fraze stoji zatvoreni katolički biskup John Fisher 1534. godine, piše Northern Wilds. Biskup je bio zatvoren jer je odbio priznati Henrika VIII. kao vrhovnog poglavara crkve i klera Engleske, piše Aleteia.

Budući da su uvjeti u zatvoru bili teški, pisao je Thomasu Cromwellu, zagovorniku reformacije Henrika VIII., tražeći neke bitne potrepštine, potpisujući: “I ovo vam naš Gospodin Bog šalje sretan Božić.” Na biskupovu nesreću, nedugo zatim ostao je bez glave, ali je nekoliko stoljeća kasnije u Katoličkoj crkvi priznat svetim.

Zanimljivo je da je i Cromwell izgubio glavu jer se usudio ne složiti s tiranskim Henrikom VIII. Iako je ovo podrijetlo popularno godinama, tek je nedavno dovedeno u pitanje kada je iskopano još jedno pismo drugog biskupa, kako izvještava BBC.

Godine 1520. – 14 godina prije pisma biskupa Fishera – biskup Charles Booth iz Herefordske katedrale pisao je svom kolegi kanoniku Williamu Burghillu. Booth počinje pismo riječima: “Molim Boga da ovaj Božić budete u dobrom milosrđu i sretni.” Iako je pravopis neobičan prema modernim standardima, lako je prepoznati “sretan Božić“. Možda nikada nećemo saznati tko je nadahnuo Bootha da to kaže ili je li on sam smislio taj izraz, ali smiješno je vidjeti kako stoljećima staru frazu i danas izgovaraju milijuni diljem svijeta.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er