BiHHERCEGOVINAVIJESTI

VAPAJ MOSTARSKIH TURISTIČKIH RADNIKA : Otvorite granice i spasite turizam

Brojni turistički radnici iz Mostara zbog odluke Vijeća ministara BiH o zatvaranju granica za državljane zemalja Evropske unije, danas su održali mirni prosvijed na Starom mostu.

Vlastima su, kažu, željeli poslati poruku o tome da je turizam u ovom dijelu zemlje na koljenima, zatraživši da se granice otvore kao što je slučaj u zemljama regije.

Haris Količić zatražio je subvencioniranje plaća i doprinosa na plaće. Za privredna društva zatražio je stopostotne subvencije za zakupnine, električnu energiju, vodu i odvoz smeća. Radnici zahtijevaju i odgađanje PDV-a do naplata faktura.

Mnogo je, ističu, agencija van BiH koje su proglasile bankrote, a mi smo im ranije platili neke fakture. Značajan broj privrednika nije u sistemu PDV-a, pa se pitaju i kako ti ljudi da dočekaju travanj iduće godine sa 2.000 KM kredita.

– Zbog toga zahtijevamo da budemo prioritet za kredite, i to uz gratis period od godine. Također, prioritet je otvaranje granica za državljane EU, rekao je Količić.

Dževad Pašić je rekao da je situacija alarmantna, te da se od turizma neće moći živjeti ukoliko se nešto drastično ne promijeni. Kaže i kako su posljednjih mjeseci rashodi veći od prihoda, te da niko nema računicu za rad.

– Mora se naći načina da se pomogne ljudima. Ne vidim da se išta poboljšalo. Dolaze nam domaći turisti koji uglavnom pristižu u danima vikenda. Stranaca nema, a pitanje je i da li će ih biti i kada se granice otvore. Vlada HNK-a mora stati iza nas, rekao je Pašić.

Ako se granice ne otvore, turistički radnici su najavili da će biti prisiljeni staviti katance na vrata svojih radnji i odjaviti radnike.

medjugorje-news.com vijesti/index

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er