CRKVAOBITELJOSTALOVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Upoznajte “Alvarov put” – kako su otac i sin s mentalnim oštećenjem osvojili Camino

Na molbu sina Alvara, otac Ildefonso i prijatelj Francisco odlučili su se zajedno s njim zaputiti do Santiago de Compostele pješice. Cijeli njihov put, protkan radosti i molitvom, su zabilježili na društvenim mrežama.

Mnogi se odluče na hodočašće putem Sv. Jakova te neki bilježe svoj napredak u raznim dnevnicima ili na društvenim mrežama. Tako je početkom srpnja iznikao još jedan takav profil na Twitteru pod nazivom El Camino de Alvaro, odnosno Alvarov put, koji je u nekoliko tjedna okupio više od 3 400 pratitelja, navodi Aleteia, a prenosi hkm.  

Naime, 5. srpnja otac Ildefonso Calvente i njegov 15-godišnji sin Alvaro, koji je rođen s mentalnim oštećenjem uslijed mutacije gena, zajedno s prijateljem su se odlučili odvažiti na Put Sv. Jakova, poznatije kao Camino de Santiago.

Kada vidite Alvara, vidite val ljubavi koji dolazi u vaš dom.

Alvaro je sedmi po redu od desetero djece obitelji Calvente iz Malage u Španjolskoj te je njegov otac objasnio kako su primijetili da ima oštećenje kada je imao dva mjeseca. Međutim, to se pretvorilo u blagoslov za cijelu obitelj. “Bilo je to osvježenje za našu obitelj. Kada vidite Alvara, vidite val ljubavi koji dolazi u vaš dom. Naravno da mu morate posvetiti više vremena i pažnje, no on nam daje puno više”, poručio je njegov otac.

Ildefonso i njegov sin pripadnici su neokatekumenskog pokreta koji djeluje u župi Sv. Patrika u Malagi te prije početka pandemije su se spremali na zajedničko župno hodočašće u Santiago de Compostelu. Međutim, uvođenjem novih mjera taj se plan brzo promijenio.

“Alvaro ne zaboravlja lako te je inzistirao na odlazak na Camino, zato smo ovdje”, poručio je Ildefonso. “Neki se odlučuju na ovaj put iz vjerskih razloga, kao mi. Drugi to čine kako bi boravili u prirodi. U svakom slučaju, to isto vodi Bogu, koji nas sve jednako voli”. Prije polaska, na njihovom su Twitter profilu zabilježili blagoslov koji im je dao njihov lokalni župnik za sretan put.

Budući da hodočaste dok su i dalje na snazi mjere zaštite sprečavanja širenja koronavirusa, put im izgleda ponešto drugačiji. Ildefonso je objasnio kako su mnoga mjesta zatvorena, no tamo gdje su bila otvorena su ih srdačno i brižno primili, a domaćini bi čak znali poslati i SMS poruke kako bi im poželjeli sreću na putu.

Krenuli su autom iz njihovog doma u Malagi do Sarrije, malom selu od kuda su krenuli pješačiti 100-injak kilometara do Santiaga. Trebalo im je 6 dana putovanja, jedan dan više nego što je uobičajeno, no kaže kako je višak vremena bio bitan za Alvarovu prilagodbu. “Alvaro se zaustavlja kako bi pozdravio krave, bikove i druge životinje koje sretnemo putem. On je veseo dječak koji je uvijek bio povezan sa stvarima koji se odnose na Boga. On je radostan i donosi radost svima nama”.

Alvaro izgovara cijelu misu jer ju zna napamet i u svemu vidi Božju ruku.

Njegov je otac opisao kako bi se budili svakog jutra oko 7 ujutro. “Pjevamo, gledamo prirodu, zaustavljamo se kod crkvica jer ih Alvaro jako voli… Alvaro izgovara cijelu misu jer ju zna napamet i u svemu vidi Božju ruku. Molimo putem – litanije, krunicu…”

“Ne želimo išta dokazivati ili nekome davati lekcije. Bit je hodati s Alvarom i uživati s njim”, istaknuo je njegov otac koji je rekao kako se osjećao preplavljen brojem pratitelja koji su se u kratkom roku pridružili na njihovom putu. Mnogi od njih traže i da se mole za njih – “Velika je to odgovornost. Primijetiš koliko je Bog potreban i koliko ljudima treba molitva”, naglasio je Ildefonso.

Na putu sa sobom nose i križeve iz svakodnevnog života – Alvarova majka je zdravstvena djelatnica u bolnici u Malagi koja se svakodnevno susreće sa slučajevima koronavirusa, a Ildefonso je građevinski radnik te je za njega pandemija bila značajan gubitak rada. Međutim, u svemu tome, Ildefonso poručuje: “Ovdje nema straha!”.

Sveti Oče, imate priliku ići na ručak s Alvarom. Takva se prilika ne propušta!

Alvarov je put dotaknuo mnoge. Jedan je pratitelj na Twitteru komentirao: “Upravo sam stigao kući. Nakon napornog dana, počeo sam se žaliti. Otvorio sam Twitter i vidio Alvarovu poruku i promijenilo mi je srce. Mogu samo zahvaliti Bogu. Hvala vam za vaše svjedočanstvo”. Mnogi su ga također podržali u njegovom pozivu papi Franji. Naime, u opisu njegovog profila stoji kako mu je san u životu upoznati papu Franju te je jednom prigodom dok je hodao s ocem kroz šumu pozvao i Svetog Oca kod sebe na ručak. “Sveti Oče, imate priliku ići na ručak s Alvarom. Takva se prilika ne propušta!”, komentirali su.

Svoj su put zaključili 13. srpnja dolaskom pred katedralu Sv. Jakova u Santiagu. U intervjuu za španjolski portal COPE, Ildefonso je ispričao kako su on i njegov prijatelj Francisco plakali, dok je Alvaro počeo skakati od sreće.

Zbog pandemije je broj posjetitelja katedrale bio ograničen na 70 te su nažalost prekasno stigli kako bi se mogli pomoliti pred grobom Sv. Jakova apostola uživo. Međutim, to ih nije obeshrabrilo te su objavili i video snimku gdje je Ildefonso poručio kako je Bog svuda, a da se vjera ne svodi samo na mjesto ili kip.

“Bit hodočašća nije ići i poljubiti kip sveca, već prilika vidjeti Božju slavu kroz Alvarovu jednostavnost”, poručio je ponosan i radostan otac.

T.M.I., KT

www.medjugorje-news.com/nedjelja.ba

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er